Στο στόχαστρο απατεώνων ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον

Στο στόχαστρο απατεώνων ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον

Θύμα απάτης κινδύνευσε να πέσει ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, όταν άγνωστος ζήτησε από τον επιχειρηματία λύτρα 5 εκατ. δολάρια για τη διάσωση Βρετανού διπλωμάτη που υποτίθεται ότι κρατείτο όμηρος. Ο άγνωστος τηλεφώνησε στον επιχειρηματία, παριστάνοντας τον υπουργό Αμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον. Σε δηλώσεις του ο δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε ότι ο ύποπτος ενσάρκωσε επιτυχώς τον ρόλο του, καθώς η φωνή του έμοιαζε με εκείνη του Μάικλ Φάλον, ενώ ανέφερε ότι προτίθετο αρχικά να απαντήσει θετικά στο αίτημα του αγνώστου.

Εντούτοις, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, κάλεσε το γραφείο του υπουργού για να ελέγξει τη γνησιότητα του αιτήματος. Τελικά, το γραφείο του υπουργού τον διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για περίπτωση απάτης και το περιστατικό αναφέρθηκε στην αστυνομία. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή η ιστορία φαίνεται σαν να προήλθε από τη φαντασία του Τζον Λε Καρέ ή από ταινία του Τζέιμς Μποντ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, είναι όλα αληθινά».
Οταν ο άγνωστος τηλεφώνησε στον Μπράνσον, παριστάνοντας τον υπουργό Αμυνας, του ζήτησε να μιλήσουν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Virgin, ο ύποπτος του ανέφερε πως η κυβέρνηση βάσει νόμου δεν μπορεί να πληρώσει λύτρα για τη διάσωση ομήρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο άγνωστος του επισήμανε πως αυτή τη φορά υπήρχε ιδιαίτερος λόγος που ο Βρετανός διπλωμάτης έπρεπε να διασωθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση ζήτησε από έναν εκπρόσωπο της βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας να βοηθήσει στη διάσωσή του. Ο Μπράνσον δήλωσε ότι «μου ζητήθηκε να δώσω 5 εκατ. δολάρια, ενώ ο ύποπτος με διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έβρισκε τον τρόπο να μου τα επιστρέψει». Ο κ. Μπράνσον δεν έπεσε θύμα της πλεκτάνης που είχε στήσει ο ύποπτος και ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία.

Εντούτοις, δεν είχε, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, κατορθώσει να ανακαλύψει ένα αντίστοιχο περιστατικό. Λίγο καιρό μετά τον τυφώνα «Ιρμα» που έπληξε πολλές αμερικανικές περιοχές, άγνωστος προσέγγισε έναν φίλο του κ. Μπράνσον και επιτυχημένο επιχειρηματία, παριστάνοντας ότι είναι ο ίδιος ο κ. Μπράνσον και ζητώντας του δάνειο ύψους 2 εκατ. δολαρίων. Ο άγνωστος υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσε αυτό το δάνειο για την ανοικοδόμηση του νησιού Νέκερ, το οποίο ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και υπέστη καταστροφή από τον τυφώνα «Ιρμα».

Μάλιστα, την ίδια περίοδο ο κ. Μπράνσον είχε συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πληγείσας περιοχής. Αυτή όμως τη φορά το δόλιο σχέδιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς, όπως επισήμανε ο ίδιος ο Μπράνσον, «ο φίλος μου έδωσε 2 εκατ. δολάρια, τα οποία αμέσως εξαφανίσθηκαν».

Πηγή: Καθημερινή