Διορία μέχρι την Πέμπτη στον Πουτζντεμόν από την ισπανική κυβέρνηση

Διορία μέχρι την Πέμπτη στον Πουτζντεμόν από την ισπανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας και την απευθείας διακυβέρνησή της εάν ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εγκαταλείψει την προσπάθεια για απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία έως τις 11:00 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

«Ο κ. Πουτζντεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να αρχίσει να επιλύει την κατάσταση, πρέπει να απαντήσει 'ναι' ή 'όχι' στην κήρυξη (της ανεξαρτησίας)», είπε η κ. Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Η Μαδρίτη είχε δώσει μια πρώτη διορία στον Πουτζντεμόν έως τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του για την ανεξαρτησία με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», όμως ο Καταλανός ηγέτης δεν απάντησε απευθείας στην ερώτηση.

Καμία εγκυρότητα δεν έχει η απάντηση του Κάρλος Πουτζντεμόν λέει η ισπανική κυβέρνηση

Η τοποθέτηση του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης για το εάν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της περιφέρειας, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, κρίθηκε ως διφορούμενη.

Στην επιστολή, ο κ. Πουτζντεμόν εκφράζει την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του εδόθη από τους Καταλανούς, για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας, ώστε στο μεσοδιάστημα να αρχίσει διάλογο με τη Μαδρίτη.
«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», σημειώνει, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι - συμπληρώνει - ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Καταλανός ηγέτης ζητεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό να συναντηθούν «το συντονομότερο δυνατόν», επιμένοντας ότι προτεραιότητά του για τους προσεχείς δύο μήνες είναι ο διάλογος. Συγκεκριμένα, του ζητεί «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Χωρίς ξεκάθαρη τοποθέτηση για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας απαντά ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Σε επιστολή του προς τον Ραχόι εκφράζει την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή, η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς, για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», σημειώνει, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι -συμπληρώνει- ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ακόμη, ο Πουτντζεμόν ζητεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό να συναντηθούν «το συντονομότερο δυνατόν», επιμένοντας ότι προτεραιότητά του για τους προσεχείς δύο μήνες είναι ο διάλογος.

Συγκεκριμένα, του ζητεί «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν».
Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά δήλωσε ότι η απάντηση του Καταλανού ηγέτη στερείται εγκυρότητας.

«Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζντεμόν δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις. «Θεωρώ ότι (η επιστολή) δεν αποτελεί απάντηση στην προειδοποίηση της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η Μαδρίτη θα απαντήσει επισήμως στην επιστολή στις 13:30 (ώρα Ελλάδος), δια στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καταλανός ηγέτης έκανε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης, αλλά την ανέστειλε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα για να ζητήσει διάλογο με τη Μαδρίτη για το μέλλον της περιφέρειας.

Ο Ραχόι είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα, προκειμένου ο ηγέτης της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει τη θέση του και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας, αν ο πρόεδρός της απαντήσει με διφορούμενο τρόπο στο ερώτημα της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters