Υπέγραψε τη «διακήρυξη ανεξαρτησίας» ο ηγέτης της Καταλονίας

Υπέγραψε τη «διακήρυξη ανεξαρτησίας» ο ηγέτης της Καταλονίας

Έγγραφο - «διακήρυξη ανεξαρτησίας» υπέγραψε το βράδυ της Τρίτης ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, λίγες ώρες αφότου πρότεινε στο κοινοβούλιο να «παγώσει» προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μαδρίτη.

Όπως σημειώνουν Καταλανοί αξιωματούχοι, το περιεχόμενο του εγγράφου δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να ακολουθήσουν συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση.

Το έγγραφο -το οποίο πάντως δεν είναι σαφές αν έχει κάποια νομική ισχύ- έχει τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» σημειώνεται στη διακήρυξη.

Υπογραφή για την ανεξαρτησία... χωρίς αντίκρισμα από τον Πουτσντεμόντ
«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», τονίζεται επίσης.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πρέπει να ξεκαθαρίσει χωρίς περιστροφές εάν την Τρίτη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη.

Μια ξεκάθαρη θέση από την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση είναι αναγκαία ώστε η Ισπανία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, πρόσθεσε ο κεντροδεξιός επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Την Τρίτη, ο κ. Πουτζντεμόν υπέγραψε διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ωστόσο ζήτησε αναβολή της ανακήρυξης της επαρχίας σε ανεξάρτητο κράτος, προκειμένου να υπάρξουν, όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

Αντιδράσεις για την κρίση στην Καταλονία
Ο Μ. Ραχόι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Καταλονίας για «σκόπιμη σύγχυση».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters