Την επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, προανήγγειλαν με χθεσινές τους δηλώσεις τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πρόκειται για μια συμβιβαστική της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στις πιέσεις του ΔNT, η οποία πλέον θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς κάθε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα προκαλεί πιέσεις στις τιμές των μετοχών.
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων κορυφαίων στελεχών, ο στόχος τους είναι οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρωθούν σε ένα εύλογο διάστημα πριν από τη λήξη του προγράμματος, που είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2018.
Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο. Όπως δήλωσε πηγή της εκτ στο Reuters, τα τεστ αντοχής πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.
Το σκεπτικό είναι πως εφόσον οι έλεγχοι γίνουν νωρίτερα, εάν υπάρξουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τότε θα υπάρχει ο χρόνος ώστε να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ, είτε οι τράπεζες να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να απορροφηθεί έως τον προσεχή Αύγουστο είναι συνολικά 50 δισ. ευρώ.
Κεντρική επιδίωξη των ευρωπαϊκών θεσμών (και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) είναι οι ελληνικές τράπεζες να είναι ισχυρές όταν η χώρα βγει από το μνημόνιο.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και ερωτώμενος εάν οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών, όπως μετέδωσε το Reuters. «Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία» είπε ο Ντράγκι μιλώντας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress tests, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης» είπε ο Ντράγκι.
Για το θέμα της αγοράς ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν όταν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει αξιολόγηση της βιωσιμότητας, αλλά αυτό θα γίνει όταν έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα (του Εurogroup) για το χρέος, είπε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη και τους εξωτερικούς κινδύνους.
Υπέρ του να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Απέφυγε μεν να τοποθετηθεί για το αν θα απαιτηθούν stress tests ή έλεγχοι χαρτοφυλακίου, δηλώνοντας αναρμόδιος, ωστόσο επισήμανε ότι «καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι». Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο από τον Ιούλιο έχει ζητήσει επίσπευση των ελέγχων των τραπεζών και ολοκλήρωσή τους πριν από τη λήξη του 3ου μνημονίου.
Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ντέισελμπλουμ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ρωτήθηκε: «υπάρχει πολλή συζήτηση σε σχέση με το τι είδους τεστ θα επιλεγεί. Το AQR ή το τυπικό στρες τεστ». Και απάντησε: «Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα-κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ, τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση».
Πηγή: Ναυτεμπορική