Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία

Τους χειρότερους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τα σοκαριστικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες για άνοδο και ισχυροποίηση του ρόλου των σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς (ή ακόμα και του αριστερού Linke, αλλά ενισχύονται αφενός οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι φαίνεται να μπαίνουν σίγουρα στη νέα κυβέρνηση και αφετέρου οι ακροδεξιοί του AfD, που αναμένεται να πιέσουν την Άνγκελα Μέρκελ σε πιο συντηρητικές θέσεις, ειδικά για το προσφυγικό. Ειδικά για το τελευταίο ξυπνούν εφιάλτες για νέες περιπέτειες, αφού θα υπάρξει απαίτηση των ισχυρών πια ακραίων κύκλων της Γερμανίας για επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας και επιβάρυνση της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία, παρότι προσπαθεί να δείξει ψύχραιμη μπροστά στη δυσμενή τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα για όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες και μάλλον για να προλάβει τους φόβους και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τους νέους συσχετισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σπεύσει να υποστηρίξει ότι «οι γερμανικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν το ελληνικό πρόγραμμα… είναι σαφές ότι η στρατηγική των δύο μεγαλυτέρων γερμανικών κομμάτων κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος»!

Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή μοιάζει να είναι ήδη πολύ πίσω από όσα συμβαίνουν. Η είσοδος των Φιλελεύθερων στη νέα κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ήδη οι σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν τη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού», επιβαρύνει τις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο. Οι Φιλελεύθεροι είναι τουλάχιστον σε πιο σκληρή και αυστηρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, σε σχέση με τον… Β. Σόιμπλε, μιλώντας ακόμη και για grexit! Τυχόν απαίτησή τους μάλιστα να απομακρυνθεί ο κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβουν εκείνο το πόστο αυτό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, δραματοποιεί ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την ελληνική πλευρά!

Επιπλέον το γεγονός ότι μάλλον οδεύουμε προς τον λεγόμενο κυβερνητικό συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή τη συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων, σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την συγκρότηση της κυβέρνησης και τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος. Τούτο κρύβει τον κίνδυνο να καθυστερήσει δραματικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αφού πρέπει όλες οι πλευρές να περιμένουν τις διεργασίες στο Βερολίνο.

Πιθανόν μία πρώτη γεύση της αγωνίας και των ανησυχιών για το νέο τοπίο στη Γερμανία θα δοθεί αύριο με την έλευση του Γ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και στις συναντήσεις που θα έχει ο επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα