Ζουν και βασιλεύουν το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, δείχνει εμπράκτως τη διάθεση να βελτιώσει και να εφαρμόσει τους νόμους. Αποτιμώντας το όλο φαινόμενο κατά την τελευταία περίοδο, η ΕΣΕΕ, με την ευκαιρία της χθεσινής Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, δηλώνει πως το παρεμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί, για την οργανωμένη αγορά, μάστιγα που πλήττει τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία, ιδιαίτερα μέσα στο καθεστώς της κρίσης, προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο ίδιος τόνισε πως οι εκτιμήσεις για απομύζηση δυνητικών πόρων, περίπου 17-20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, οι οποίοι θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία αλλά και η απώλεια κάρπωσης ετήσιων φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ, ταυτίζονται με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - EUIPO) για τη διακίνηση των παραποιημένων προϊόντων στη διεθνή αγορά. Σημείωσε, δε, πως το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις που αυτές προκαλούν.
Ειδικότερα, κατά το 1ο εξάμηνο του 2017 από τις κατασχέσεις των 948.613 τεμαχίων διαφόρων ειδών, το 16,9% (160.006 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 37,7% (357.857 τεμάχια) παιχνίδια/σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε τη χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 99,97% των περιπτώσεων. Στη διάρκεια του 2016, από τις συνολικές κατασχέσεις των 346.871 τεμαχίων διαφόρων ειδών, το 46,7% (161.894 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 16,4% (56.708 τεμάχια) παιχνίδια/σχολικά είδη. Η Κίνα, τότε, αποτελούσε τη χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 48,1% των περιπτώσεων. Παρά την κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων που διενεργήθηκαν στη διάρκεια του 2016 από το ΣΥΚΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου), 95.305 έναντι 29.242 το 2015, πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα και να αναδειχθεί η έκταση της προκαλούμενης ζημιάς. Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνικά και αλκοολούχα ποτά ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά αρκετές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.
Στον τομέα των καυσίμων και σε ετήσια βάση το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300-500 εκατ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα ανέρχεται στα 650-700 εκατ. ευρώ, ενώ στα αλκοολούχα ποτά προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Από 1/1/2016 έως τα τέλη Μαΐου 2017 διενεργήθηκαν από τις εποπτευόμενες ελεγκτικές περιφερειακές δομές συνολικά 18.372 έλεγχοι και καταλογίστηκαν 1.015.037 παραβάσεις σε 6.002 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 32,67%). Εντοπίστηκαν διαφυγόντα έσοδα 119,5 εκατ. ευρώ και επιβλήθηκαν πρόστιμα 12,6 εκατ. ευρώ. Οι περιορισμένης έκτασης έλεγχοι για λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών που διενεργήθηκαν το διάστημα από 1/1/2013 - 31/5/2017 είχαν ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση ποσών συνολικού ύψους 72 εκατ. ευρώ και την είσπραξη 36,13 εκατ. ευρώ.
Οι έλεγχοι για λαθραία διακίνηση προϊόντων καπνού, τα τελευταία 4,5 περίπου χρόνια, αν και έχουν αποδώσει τον καταλογισμό διαφυγόντων φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 856 εκατ. ευρώ, δεν έχουν ωφελήσει σημαντικά τα δημόσια ταμεία, καθώς τα ποσά που έχουν τελικά εισπραχθεί από τους ελέγχους αυτούς δεν υπερέβησαν τα 25 εκατ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό, πάντως, το μέγεθος του προβλήματος στον τομέα των καυσίμων, αρκεί να σημειωθεί ότι ενώ στο α’ πεντάμηνο του 2017 οι εισπράξεις ποσών από δράσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ήταν 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά οι βεβαιωθείσες παραβάσεις έφθαναν στο εξάμηνο τα 13 εκατ. (οι υποθέσεις παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και καθυστερούν ή όταν τελεσιδικήσουν τα ποσά που επιβάλλονται είναι κατά περίπτωση μειωμένα λόγω συμβιβασμών κ.λπ). Η γενική διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ Ειρήνη Γιαλούρη ανέλυσε τον ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης στη διασφάλιση και αύξηση των δημοσίων εσόδων, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ασφάλεια των πολιτών. Επίσης, αναφέρθηκε και στις επιτυχίες της Διεύθυνσης όσον αφορά τον εντοπισμό παράνομων προϊόντων παρεμπορίου και λαθρεμπορίου. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης, με τη σειρά του τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση προϊόντων που διακινούνται παράνομα, καθώς και την αποτελεσματική και επιτυχή επέμβαση του ΣΔΟΕ.
Πηγή: Ναυτεμπορική. Του Γιάννη Κανουπάκη