Το σεξ έχει ευεργετική ιδιότητα για την υγεία του άντρα

Σε πρόσφατη μελέτη στον Καναδά που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology», από τα πανεπιστήμια του Κεμπέκ (δρ Μαρί-Ελίζ Παρέν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Καρκίνου) και του Μόντρεαλ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που κάνουν πολύ σεξ μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Μελέτησαν πάνω από 3.200 άνδρες, όπου παρατήρησαν ότι όσοι είχαν πάνω από 20 ερωτικές συντρόφους στην ερωτική τους ζωή, διέτρεχαν κατά 28% λιγότερο κίνδυνο να εμφάνισης της πάθησης, ενώ η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου σε επιθετική μορφή ήταν 19%.

Αντίθετα στους ομοφυλόφιλους άνδρες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους 5πλασιάστηκε η εμφάνιση του καρκίνου στον προστάτη, σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους άνδρες που είχαν μονογαμικές σχέσεις ή λιγότερους ερωτικούς παρτενέρ.

Γενικότερα, στους ομοφυλόφιλους άνδρες με πλούσια ερωτική ζωή (πάνω από 20 ερωτικούς συντρόφους) 2πλασιάστηκε η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή με άλλον άνδρα. Η έρευνα το δικαιολογεί αυτό, λόγω του ότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και μικροτραυματισμοί στη διάρκεια του σεξ συναντώνται πιο συχνά στους ομοφυλόφιλους σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους ή τους άνδρες που βρίσκονται σε πιο μόνιμες σχέσεις, σε άνδρες δηλαδή που δεν έχουν πολύ πλούσια ερωτική ζωή.

Η προστατευτική δράση της εκσπερμάτισης στον καρκίνο του προστάτη, έχει αναφερθεί και σε άλλες έρευνες. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει ο άνδρας να αλλάζει συχνά συντρόφου. Σημαίνει όμως ότι η σεξουαλική συχνότητα, η συχνότητα που εκσπερματίζει ο άνδρας βοηθάει προληπτικά στην εμφάνιση της νόσου. Άρα λοιπόν, με τη σειρά μας θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα ζευγάρια στο να έχουν πιο συχνές σεξουαλικές συνευρέσεις, εφόσον αρκετά συχνά βλέπουμε ότι η σεξουαλική ζωή στο γάμο αλλά και στις μακροχρόνιες σχέσεις αρχίζει και φθίνει…

Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη πάνω από 100.000 άνδρες στην Ευρώπη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κρίμα, να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή από μία ασθένεια που αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων. Για την έγκαιρη διάγνωση όμως χρειάζεται οι άνδρες που βρίσκονται στα 50 χρόνια τους και πάνω, να κάνουν την ετήσια επίσκεψη στον ουρολόγο τους κάνοντας όχι μόνο δακτυλική εξέταση του προστάτη αλλά και μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη (PSA).

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερα απαντώμενο νεόπλασμα στους άνδρες και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η ηλικία, η εθνικότητα και η κληρονομικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας κατά του Καρκίνου (ACS), κάθε άντρας εμφανίζει 1 στις 7 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη και 1 στις 38 να χάσει τη ζωή του εξαιτίας του.

Πηγή: Καθημερινή