Ανατροπές σε συντάξεις και εισφορές δημοσίων υπαλλήλων

Ανατροπές σε συντάξεις και εισφορές δημοσίων υπαλλήλων

Την εξαίρεση της προσωπικής διαφοράς από τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο που οδηγεί σε μειωμένη σύνταξη, καθώς και την αύξηση του ποσοστού εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στο ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), με παράλληλη αλλαγή της βάσης υπολογισμού, περιλαμβάνει μεταξύ των δεκάδων ασφαλιστικών διατάξεων το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στις πολυδιαφημισμένες θετικές διατάξεις περιλαμβάνονται και αυτές που έρχονται μεν να ενιαιοποιήσουν τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οδηγούν δε σε μείωση των μελλοντικών συντάξεων ή και σε αύξηση των εισφορών για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν βέβαια και οι διατάξεις που δίνουν ανάσα σε επίσης χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα αυτή που προβλέπει την αποσύνδεση της ιδιότητας του μηχανικού και του νομικού από την ασφάλιση ή την επιστροφή των επιπλέον εισφορών, ύστερα από συμψηφισμό με χρέη προς τα Ταμεία.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης η διάταξη που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ενώ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, προβλέπεται η πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και σε στοιχεία διαθέσιμα στην κεντρική διοίκηση.

Αναλυτικά, μεταξύ των διατάξεων περιλαμβάνονται οι εξής:

• Ορίζεται ότι στο Δημόσιο το συνολικό ποσοστό της μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%.

• Στα νέα ειδικά μισθολόγια, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών δεν υπολογίζεται η προσωπική διαφορά του άρθρου 155, παρά μόνον οι αποδοχές για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές και από τους εργαζομένους και από τον εργοδότη.

• Αναγνωρίζεται ότι το δικαίωμα στη σύνταξη είναι απαράγραπτο.

• Ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης αγροτών θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, εφόσον εξαγοραστεί με μηνιαία εισφορά 20% επί του 70% του κατώτατου μισθού.

• Παρέχεται η δυνατότητα στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν ως βάση υπολογισμού των εισφορών τους ποσό μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημά τους με την επιφύλαξη του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος.

• Προβλέπεται ο συμψηφισμός και στη συνέχεια η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών.

• Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της επικουρικής σύνταξης για τους μέχρι 31.12.2013 ασφαλισμένους, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.2015 και εφεξής. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως και τις 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση το υφιστάμενο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%), το οποίο για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (αντί των αποδοχών που υπολογίζονται για την έκδοση της κύριας σύνταξης). Ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται: α) για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου που υπόκεινται σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης, από το έτος 2002 έως το έτος 2014. β) Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το εισόδημα που υπόκειται σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου από το έτος 2002 έως το έτος 2014.

• Επανακαθορίζονται οι μηνιαίες κρατήσεις των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίες ορίζονται από 1/1/2017 σε ποσοστό 4,5% επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται για την κύρια σύνταξη. Στην πράξη αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς, μειώνεται όμως, για κάποιες περιπτώσεις, η βάση επί των οποίων υπολογίζονταν οι υψηλότερες εισφορές.

Από 1.1.2017 και εφεξής υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ γιατροί και μηχανικοί, από την ημερομηνία έναρξης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και αφορούν περίοδο ασφάλισης από 1.1.2017 έως την ισχύ της υπό ψήφιση ρύθμισης, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται, πλην των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: Καθημερινή