Πύρινος τρόμος στο Καπανδρίτι – Ανθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους

Πύρινος τρόμος στο Καπανδρίτι – Ανθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους

Αυτή η γενιά με προχωρημένο πρόωρο Αλτσχάϊμερ πραγματικά θα παραδώσει καμμένη γη. Ακόμα και στην απόλυτη καταστροφή δεν φαίνεται να θέλουν να συνεργασθούν, σαν τα σκυλιά, η διαφορά είναι ότι οι σημερινοί πολιτικοί μας φοβούνται μόνο τους ξένους, τους οποίους βέβαια βρίζουν στο εσωτερικό με κάθε ευκαιρία. Κώστας Ζουγρής

Αναζωπύρωση της φωτιάς στο Καπανδρίτι και άνθρωποι της περιοχής του Σαλαμιδίου απομακρύνονται από τις εστίες τους.

Οπως είπε ο κοινοτάρχης του Καπανδριτίου κ. Ντάτσης ήδη έχουν εκκενωθεί τρία σπίτια του οικισμού και γίνονται προσπάθειες να ενημερωθούν όλοι οι άλλοι κάτοικοι της περιοχής για να φύγουν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες πλησιάζουν. Η Πολιτική Προστασία τονίζει πως δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης και οι άνθρωποι φεύγουν από μόνοι τους.

Στην αναχαίτιση του κυρίου μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που μαίνεται μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου, επικεντρώνονται οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Σταυρούλα Μαλλίρη.

Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι, όπου προσπαθούν να το κρατήσουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη από τη νύχτα και μάλιστα κάποια στιγμή πέρασε το δρόμο προς Καπανδρίτι, αλλά οι πυροσβέστες που δίνουν πραγματική μάχη, κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά και μέχρι στιγμής την κρατούν στην χαράδρα.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η πυρκαγιά σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη λίγο είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό. Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στο πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη CANADAIR και 6 ελικόπτερα.

Οι άλλες πυρκαγιές

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Μαλλίρη, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Αυτή τη στιγμή εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).

β. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:

Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων, Σκούτα ‘Ανω Βολίμων,

Μεγαλώνι, ‘Ανω Θέση – Ασκός Βολίμων, ‘Αγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, ‘Αγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριό, Νικολουδάκη, Αγαλά. Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.

Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π (Ericson).

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Η κ. Μαλλίρη απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες, κάνοντας έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Επίσης, όσοι βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, ενώ αν δουν πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο 16 Αυγούστου

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιά και αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Γρ. Πολιτικής Προστασίας του υπ. Εσωτερικών, αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει στη βαθμίδα 4, που σημαίνει πολύ υψηλός κίνδυνος.

Συγκεκριμένα, σε βαθμό επικινδυνότητας 4 θα παραμένει στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Κρήτης, Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος