Μάχη με τις φλόγες στη βορειοανατολική Αττική

Μάχη με τις φλόγες στη βορειοανατολική Αττική

Ανεξέλεγκτη παραμένει για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο, με τα δύο κύρια μέτωπα να εντοπίζονταν κοντά στους οικισμούς Βλαστός, βόρεια του Καλάμου, και Μικροχώρι, μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα.

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων. Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.

Εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: «Πολύ κρίσιμη ώρα»

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε στην «Κ» ότι «η συνεχής αλλαγή της έντασης και της φοράς του ανέμου καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο».

Τα εναέρια μέσα έχουν ενισχυθεί σημαντικά ώστε να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, στα σημεία επιχειρούν τρία αεροσκάφη και επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα. Επίσης, επιχειρούν 150 πυροσβέστες, με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 22 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει και ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.α).

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι - μέτωπο και στον οικισμό Βλαστός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ αργά το απόγευμα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου χαρακτήρισε «τεράστια» την αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι και έκανε λόγο για ιδιαίτερα δύσκολη μάχη με τις φλόγες. Το μεσημέρι εκκενώθηκε το μοναστήρι της Αναστάσεως, ενώ οι φλόγες απειλούν άμεσα σπίτια στον οικισμό Μετόχι.

Για «τραγική κατάσταση» έκανε λόγο, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης. «Είναι τεράστιο πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη αγωνία. Μιλάμε για 300 – 400 σπίτια στο Μικροχώρι», τόνισε.

Υποστήριξε ότι οι φλόγες καίνε το δάσος στη χαράδρα ανάμεσα σε Κάλαμο και Καπανδρίτι, ζητώντας περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς, όπως ανέφερε, η εστία είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Το δεύτερο σημαντικό μέτωπο, βρίσκεται πλησιόν του οικισμού Βλαστός και κινείται πως το χωριό Σέσι Γραμματικού, στην παραλιακή ζώνη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην είσοδο για Καπανδρίτι, και στον κεντρικό δρόμο Βαρνάβα, στο ρεύμα προς την παραλία. Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στη διασταύρωση της Λ. Μαρκοπούλου με την οδό Αγ. Αποστόλων.

Καταγγελίες για καθυστερήσεις από τις πρώτες ώρες

Ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, περίεγραψε ότι από τις 16.20 της Κυριακής, που εκδηλώθηκε το πρώτο μέτωπο οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση για την αποστολή περισσότερων επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Δέδες, αρχικά δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος. Υπήρχε ανάγκη για υδροφόρα οχήματα, τα οποία καθυστέρησαν. Καθυστέρηση καταγγέλθηκε και από τους κατοίκους.

Πολιτική αντιπαράθεση

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης μέσω Twitter, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ενώ την Κυριακή επέκρινε και προσωπικά τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας».

Σε αυστηρό τόνο και σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, καταλογίζοντας στον υπουργό, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα. Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τέσσερα είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Ηλεία, που εξακολουθεί να μαίνεται.

Το ένα εξ αυτών κινείται προς τον οικισμό Περιστέρι, το δεύτερο έχει φθάσει κοντά στα όρια του χωριού Ανάληψη, για το οποίο έχει διαταθεί εκκένωση, ενώ ένα άλλο μέτωπο μαίνεται στην ορεινή Ηλεία και κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό. Ακομα ένα μέτωπο υπάρχει κοντά στην πόλη του Πύργου.

Στο μεταξύ, στον οικισμό Ανάληψη εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει ήδη κάψει καλλιέργειες και μεγάλη δασική έκταση.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο

Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες στη Ζάκυνθο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε νωρίτερα το νησί, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)