Το κουτί της Πανδώρας μοιάζει να έχει ανοίξει στον Κορινθιακό κόλπο. Επειτα από τις συνεχόμενες μαρτυρίες λουομένων και φορέων της περιοχής για τσούχτρες, το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να ξεβράζονται νεκρά ψάρια... Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν όσοι ήταν στις ακτές του Καστελόκαμπου, στις Δάφνες και στην Παραλία Προαστίου, στην Πάτρα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των νεκρών ψαριών επέπλεαν 200 μέτρα από την παραλία. Οι αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν απευθείας τον λιμενικό σταθμό του Ρίου, που έφτασε στο σημείο και προχώρησε σε αυτοψία, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πάρουν δείγματα από το θαλασσινό νερό και τα νεκρά ψάρια.
Οι συγκεκριμένες ακτές είχαν κατακλυστεί τις προηγούμενες ημέρες από μέδουσες, τις γνωστές σε όλους μας τσούχτρες. Φέτος, η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα έντονη από τις αρχές Ιουνίου, αποτρέποντας μικρούς και μεγάλους από το κολύμπι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τσούχτρες αποτελούν ένδειξη ότι «κάτι» δεν πάει καλά στον κλειστό κόλπο του Κορινθιακού. Συγκεκριμένα, η υπεραλίευση μειώνει σημαντικά ιχθυοαποθέματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανή ποσότητα ψαριών, τα οποία τρέφονται με μέδουσες, ώστε να διατηρείται μια αριθμητική ισορροπία.
Στα Δωδεκάνησα, μπορεί να μην υπάρχουν μέδουσες, αλλά η τοπική κοινωνία και οι επιστήμονες παρατηρούν χρόνο με τον χρόνο νέα είδη «τροπικών» ψαριών. Συνολικά, τα ξενικά είδη, που εισέρχονται λόγω της υπερθέρμανσης των υδάτων στο Αιγαίο, φτάνουν πλέον τα 130. «Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται πολλές ομάδες οργανισμών, όπως τα γαστερόποδα και τα μαλάκια» διευκρινίζει ο ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, κ. Γεράσιμος Κονδυλάτος. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παράγοντες που ευνοούν τη μετακίνηση των ειδών: «η διαπλάτυνση του καναλιού του Σουέζ και οι κινήσεις των πλοίων», όπως εξηγεί ο κ. Κονδυλάτος. «Εχουμε όλο και περισσότερα δείγματα λεοντόψαρου, του εξωτικού είδους που πρωτοεμφανίστηκε στα μέρη μας το 2015» σημειώνει ο κ. Κονδυλάτος, «καθημερινά μας φέρνουν αλιείς λεοντόψαρα». Ωστόσο, όπως τονίζει, «το λεοντόψαρο έχει ομοιότητες με τον σκορπιό, δηλαδή διαθέτει δηλητήριο, το οποίο μπορεί να πλήξει μόνον κατ’ εξαίρεση, ενώ και τα δύο ψάρια είναι βρώσιμα». Διεθνώς, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή για το Plotosus lineatus, που μοιάζει με χέλι και είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως. «Από τον Ινδικό έχει περάσει στη Μεσόγειο, αλλά όχι στην Ελλάδα, έχει εντοπιστεί στην ακτίνα μεταξύ Ισραήλ και Τυνησίας» καταλήγει ο κ. Κονδυλάτος, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας.
Πηγή: Καθημερινή, της Ιωάννας Φωτιάδη