Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

12 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις από 1ης Ιανουαρίου

Την εγκύκλιο για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα δημοσίευσε στη Διαύγεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με τη δημοσίευση της εγκυκλίου ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία που επιτρέπει στους οδηγούς που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία να πάρουν πίσω τις πινακίδες πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας όχι για ολόκληρο το 2017 αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει γραπτό αίτημα στη ΔΟΥ, ενώ για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο μήνας που γίνεται η άρση ακινησίας. Χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο παράδειγμα που δημοσιεύεται στην εγκύκλιο: Φορολογούμενος ζητά άρση ακινησίας οχήματος 1000 κυβικών εκατοστών το οποίο βαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 120 ευρώ. Αν η αίτηση γίνει στις 20 Ιουνίου ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει άρση ακινησίας για τρεις μήνες πληρώνοντας 40 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να επιστρέψει τις πινακίδες στο τέλος Αυγούστου.

Η εγκύκλιος για το σύστημα τελών με τον μήνα

https://www.naftemporiki.gr/documents/1246859/i-egkuklios-gia-to-sustima-telon-me-ton-mina

Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι: 100 x 0,90 = 90€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2017:
εάν επιλέξει την άρση για έναν μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12) = 15€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, αφού ο μήνας αυτός λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.
εάν επιλέξει την άρση για τρεις μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90€ x (4/12) = 30€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.

Εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για επτά μήνες συν 2/12, δηλαδή 90€ x [(7/12) + (2/12)] = 90€ x (9/12) = 67,5€.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιστρέψει τις πινακίδες στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, θα αντιμετωπίζει πρόστιμο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη ΔΟΥ, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x 2=240€».

Πηγή: Ναυτεμπορική