Παναθηναϊκός, διάψευση προσδοκιών και ήττα από Φενέρ

Παναθηναϊκός: Επιστροφή με πούλμαν

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού γέμισαν το κλειστό του ΟΑΚΑ ευελπιστώντας στο 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, αλλά οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.

Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς εμφανίστηκε σοβαρή, συγκεντρωμένη και αποφασιστική, με αποτέλεσμα να κάνει το break από το πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους «πράσινους» και να ορίζει πια τη μοίρα της.

Η περυσινή φιναλίστ της Ευρωλίγκας επικράτησε 71-58 κι έκανε δύσκολη τη ζωή του Κυπελλούχου Ελλάδας, που για να έχει ελπίδες θα πρέπει να ισοφαρίσει μεθαύριο στο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου κι εν συνεχεία να «κλέψει» τουλάχιστον έναν αγώνα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Παναθηναϊκός πέταξε στα σκουπίδια το απίθανο δεύτερο δεκάλεπτο που έκανε, όταν με επιμέρους σκορ 27-12 προηγήθηκε με 42-28 από το 15-16 της πρώτης περιόδου.

Μια διαφορά που έφτασε ακόμη και στους 16 πόντους (47-31) στο ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου, όμως με 3/13 δίποντα, 1/12 τρίποντα και μόλις 3 ασίστ στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερη τύχη.

Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς εντυπωσίασαν στο δεύτερο ημίχρονο αλλάζοντας το ρυθμό του αγώνα με τρεις γκαρντ και δίδυμους πύργους τους Βέσελι - Ούντο, τον Κάλινιτς να περιορίζει τον Τζέιμς αλλά και να σκοράρει (16 πόντοι, 4/6 τρίποντα) και τον Μπογκντάνοβιτς να αποδεικνύει γιατί είναι ο φύσει ηγέτης αυτής της ομάδας.

Ο άσος της Φενέρμπαχτσε άρχισε να σκοράρει... κατά ριπάς σταματώντας στους 23 πόντους (με 5/6 τρίποντα) και διαλύοντας κάθε αντίπαλο αμυντικό σύστημα. Παράλληλα, η άμυνα της Φενέρ υποχρέωσε τους γηπεδούχους να σκοράρουν μόλις 16 πόντους στο β΄ ημίχρονο, από 8 σε κάθε δεκάλεπτο, την ώρα που η ίδια έτρεξε επιμέρους σκορ 43-16!

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας άνοιξε... λογαριασμό στη σειρά των πλέι οφ με την Μπασκόνια, την οποία νίκησε με 98-90 στη ρωσική πρωτεύουσα, πολύ δυσκολότερα του αναμενόμενου πάντως.

Οι Ρώσοι προηγήθηκαν 26-19 στην πρώτη περίοδο, όμως στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Βάσκοι με τρίποντο του Μπομπουά στο 17΄ πέρασαν εκείνοι με 35-33, για να κλείσει το ημίχρονο στο 44-40 για τους γηπεδούχους.

Στο 30΄ το σκορ ήταν 72-62, ο Τεόντοσιτς μετρούσε ήδη 15 πόντους κι όλα προοιωνίζονταν μια άνετη επικράτηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Πέντε λεπτά πριν τη λήξη το ταμπλό έγραφε 80-75, αλλά τότε η Μπασκόνια «πάτησε γκάζι» και στο 37΄ πέρασε μπροστά με 86-85, ενώ στο 38΄ με καλάθι του Σενγκέλια έγινε το 90-88 για τους Ισπανούς.

Μέχρι εκεί όμως, αφού το συγκρότημα του Σίτο Αλόνσο αποδείχθηκε πως δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα για να διαχειριστεί το momentum, που ήταν σαφέστατα με το μέρος του.

Ο Τεόντοσιτς με τρίποντο έγραψε το 91-90 στο 39΄, στην επίθεση που ακολούθησε οι Ρώσοι έκλεψαν κι ο Όγκουστιν με 2/2 βολές έκανε 93-90, για να σκοράρει άλλους πέντε αναπάντητους πόντους η ΤΣΣΚΑ ολοκληρώνοντας το 10-0 στο τελευταίο δίλεπτο!

Πηγή: Ναυτεμπορική