Αγία Πετρούπολη: Τι γνωρίζουμε για τη φονική έκρηξη στο μετρό

Αγία Πετρούπολη: Τι γνωρίζουμε για τη φονική έκρηξη στο μετρό

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 37 τραυματίστηκαν από έκρηξη η οποία σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και έπληξε συρμό ο οποίος κινείτο μεταξύ των σταθμών Πλατεία Σενάγια και Τεχνολογικό Ινστιτούτο.

Τα στοιχεία έδωσε η υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερόνικα Σκβόρτσοβα.

Την ίδια ώρα, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή άρχιζε επισήμως έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια», δείχνοντας προς τα πού προσανατολίζονται οι ρωσικές αρχές σε σχέση με τα αίτια της έκρηξης.

Σε αρχικές αναφορές από τη ρωσική πολή, γινόταν λόγος για δύο εκρήξεις, μία στον σταθμό Σενάγια και μία στον σταθμό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, αργότερα ωστόσο διευκρινίσθηκε ότι η έκρηξη ήταν μία.

Το μετρό της Αγίας Πετρούπολης εκκενώθηκε και η λειτουργία του έχει προσωρινά σταματήσει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τα αίτια της έκρηξης διερευνώνται.

Η ρωσική αντιτρομοκρατική ανακοίνωσε επίσης ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στον σταθμό Βοστανίγια του μετρό.

Ο Αλεξάντερ Κουρενόι, εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο στη συνέχεια υπαναχώρησε, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις.

Σε τριήμερο πένθος, από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, κήρυξε την πόλη ο κυβερνήτης της.

Ο κ. Πούτιν, εξάλλου, διέταξε τις τοπικές αρχές της Αγίας Πετρούπολης να παράσχουν κάθε βοήθεια στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών.

Πηγή: naftemporiki.gr