Η Ελλάδα επιμένει στις ενστάσεις της, σε ό, τι αφορά τη Διακήρυξη της Ρώμης, με αφορμή την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν αξιωματούχοι από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Εκτός από την Ελλάδα, και η Πολωνία δήλωσε την Πέμπτη, μέσω της πρωθυπουργού της Μπεάτα Σίντλο, ότι ενδέχεται να αρνηθεί επίσης να εγκρίνει τη δήλωση, αν και διπλωμάτες υποβάθμισαν τη συγκριμένη απειλή.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Αθήνα έχει απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, συνδέοντας το συγκεκριμένο κείμενο με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
H ελληνική πλευρά κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση προκειμένου να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη - μέλη».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί, με την Αθήνα ωστόσο να έχει «γενικές επιφυλάξεις» για το κείμενο.
Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι το ζήτημα μπορεί τώρα να επιλυθεί μόνο σε υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι τυχόν προσπάθεια από την Αθήνα για να χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συνομιλίες της για το χρέος, δεν θα πετύχει: «Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, να μην «χρησιμοποιήσει» τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για να πιέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το ελληνικό πρόγραμμα και η Σύνοδος της Ρώμης δεν πρέπει να συνδέονται.
Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, η κυβέρνηση της χώρας εγείρει ενστάσεις για τις αναφορές σε μία «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων». Ωστόσο, εκτιμάται πως μία άλλη διατύπωση στη Διακήρυξη της Ρώμης, θα αποτρέψει ενδεχόμενο βέτο της Βαρσοβίας.
Ερωτηθείς για τη Διακήρυξη της Ρώμης και το αίτημα της Αθήνας να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την προστασία των εργαζομένων, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την Τετάρτη ότι ο διάλογος συνηθίζεται πριν τη σύνταξη κοινών ανακοινωθέντων και Διακηρύξεων όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.
«Θεωρούμε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης είναι σημαντική και προτείναμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο» είπε και εκτίμησε ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία των κρατών - μελών προκειμένου να συμπεριληφθεί το ζήτημα των εργαζομένων, ζήτημα που όπως σχολίασε τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί και το κύριο μέλημα στην Ε.Ε. Πάντως αναγνώρισε ότι τα κοινά ανακοινωθέντα δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Πηγή: naftemporiki.gr