Συμβούλιο της Επικρατείας

 

Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά (14 έναντι 11) η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αργά χθες βράδυ αντισυνταγματικό το άρθρο 2α του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ανατρέποντας πλήρως το σκηνικό που δημιουργήθηκε το τελευταίο δίμηνο μετά τη δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή γραμμή της ομάδας των ανώτατων δικαστών κέρδισε έδαφος χθες το απόγευμα (στην πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη για το θέμα), υποσκελίζοντας την ισορροπητική κρίση των μελών της Ολομέλειας που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να δοθεί ένα χρονικό διάστημα από τρεις έως έξι μήνες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου ή -σύμφωνα με κάποιους δικαστές- να αποφανθεί το συγκεκριμένο όργανο για το σύννομο του νόμου Παππά.

Πάντως, με τη χθεσινοβραδινή απόφαση -άμεσα αναμένεται η καθαρογραφή της- ο διαγωνισμός ακυρώνεται και τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι τέσσερις άδειες που δόθηκαν βάσει της ίδιας διαδικασίας είναι στον αέρα και τα χρήματα που έχουν ήδη κατατεθεί από τους υπερθεματιστές πρέπει να επιστραφούν, ενώ ακυρώνονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη χρηματοδότηση κοινωνικών αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ, που θέτει εκτός συνταγματικού πλαισίου τον νόμο με τον οποίο εκχωρούνταν αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, κάτι που πολέμησε λυσσαλέα η Νέα Δημοκρατία.

Αποχωρώντας από το μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Η διάσκεψη είναι μυστική».

Άμεση νομοθετική ρύθμιση

Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν προετοιμασμένο για μια τέτοιου είδους απόφαση καθώς, αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση την προσεχή Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο θα έχει συγκεκριμένες προβλέψεις, όρους και προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα παίρνουν βεβαίωση λειτουργίας τόσο οι παλιοί καναλάρχες όσο και οι νέοι υπερθεματιστές.

Όροι που θα αφορούν όλα τα επίπεδα: κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και κυρίως τις απαραίτητες θέσεις εργασίας αλλά και το τίμημα για τη λειτουργία μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη και οριστική λύση για το τηλεοπτικό τοπίο.

Πρόκειται δηλαδή για μια νομοθετική «πρωτοβουλία-γέφυρα», όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που πρέπει να γίνει με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Ο Νίκος Παππάς πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι συχνότητες δεν είναι δωρεάν ούτε πρόκειται να συνεχιστεί η αεροποειρατεία».

Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και το σχετικό τίμημα το οποίο μάλιστα θα είναι ανάλογο με τον μέσο όρο της δημοπρασίας. Δηλαδή, παλιοί και νέοι καναλάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν συγκεκριμένο ποσό ανά έτος μέχρι να ολοκληρωθεί μια διαγωνιστική διαδικασία από το ΕΣΡ με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Αυτό που ουσιαστικά λένε τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι σήμερα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, κανένα κανάλι δεν διαθέτει όχι μόνο κανονική άδεια λειτουργίας αλλά ούτε καν παράταση της προσωρινής (και συνεχώς παρατεινόμενης επί 27 χρόνια) νομότυπης λειτουργίας. Αυτού του καθεστώτος δηλαδή που το ίδιο ΣτΕ έχει αποφασίσει (με μια καθυστέρηση δύο δεκαετιών και κάτι είναι αλήθεια) ότι επίσης είναι αντισυνταγματικό.

Εκλογές ζητάει η Ν.Δ.

«Ο διαγωνισμός-παρωδία ακυρώθηκε. Ο "νόμος Παππά" ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη κυβέρνηση απέτυχε», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των ΜΜΕ. Σήμερα δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Πειραιώς επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές, χαρακτηρίζοντας περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, και θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Το Μαξίμου απαντά στη Ν.Δ.

«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν», ανταπάντησε η κυβέρνηση.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πέραν του άρθρου 2Α ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης.

«Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με τη βούληση του ελληνικού λαού», καταλήγει σε έντονο ύφος η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Παραίτηση Παππά ζητούν ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι

Τα βέλη τους στον υπουργό Επικρατείας εξαπέλυσαν Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως.

«Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο υπουργός κ. Παππάς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο ύφος το Ποτάμι σχολίασε: «Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε Το Ποτάμι στον Πρόεδρο της Βουλής».

Για «μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή», έκανε λόγο η Ένωση Κεντρώων, συμπληρώνοντας πως «η απόφαση εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους».

 

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών