Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έχετε να πληρώσετε φόρο κληρονομιάς; Εκχωρήστε το ακίνητο

 

Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.... το ρεπορτάζ είναι του Σπύρου Δημητρέλη, από το Capital.gr

 

 

Την αποπληρωμή φόρου κληρονομιάς με την εκχώρηση ακινήτων στο δημόσιο θα προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Την έκδοση της σχετικής απόφασης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σήμερα το πρωί από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος ζήτησε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των φορολογούμενων που αποποιούνται κληρονομιές προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αλεξιάδης, υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι εκκρεμότητες θα αντιμετωπισθούν με την υπουργική απόφαση. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στις περιπτώσεις που ο φόρος κληρονομιάς υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, να γίνονται συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του κληρονόμου, όπως ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μη χάνεται, αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μη χάνει έσοδα το δημόσιο.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4276/2014, "με πράξη της φορολογικής διοίκησης, επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται".

 

"Δεν μας ενδιαφέρει να εισπράξουμε από οφειλέτες που έχουν μία πρώτη κατοικία"
Με τη διαβεβαίωση ότι "η κατεύθυνση από το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της μόνο στους μεγαλοοφειλέτες.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, δεν είναι δυνατόν να θέλει κανείς να προστατεύεται πρώτη κατοικία αξίας πέντε εκατ. ευρώ, ο ιδιοκτήτης της οποίας έχει μεγάλα εισοδήματα και χρήματα σε θυρίδες αλλά χρωστάει στο Δημόσιο. "Αν και κάποιοι κάνουν κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν 1,5 εκατ., έχουν πέντε διαμερίσματα απούλητα, κρίνονται", είπε χαρακτηριστικά.