Γ. Βαρουφάκης στο ΕΡΤΝews: Η κυβέρνηση παραμένει ηγεμονική γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση

Σε μια συνολική αποτίμηση της πολιτικής επικαιρότητας προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.

«Η κυβέρνηση παραμένει ηγεμονική γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Και δεν υπάρχει προοπτική αντιπολίτευσης. Είναι απολύτως κατακερματισμένη», ανέφερε.

«Θέλω να σας πω ότι εμείς, το ΜέΡΑ25, καταρχάς πασχίζουμε για να είμαστε ειλικρινείς με τους με τους πολίτες. Είμαστε το μοναδικό κόμμα στη μεταπολίτευση που χάσαμε την εκπροσώπησή μας στη Βουλή και παραμένουμε ζωντανοί. Δεν διαλυθήκαμε. Και όχι μόνο δεν διαλυθήκαμε, αλλά επεκτείνεται η δράση μας στους κοινωνικούς χώρους. Έχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή αναγνώριση από έναν ευρύ κόσμο και όχι μόνο της παραδοσιακής Αριστεράς».

Για τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη: Είδα στα μάτια των πολιτών συνδυασμό οργής και αποφασιστικότητας
«Η ατιμωρησία στη χώρα μας είναι καθεστώς. Όποια πέτρα και να σηκώσεις, ατιμωρησία θα βρεις από κάτω. Δυστυχώς έχουμε ένα δικαστικό σύστημα το οποίο δεν έχει τις εξουσίες που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του και έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που παρεμβαίνει στη δουλειά των δικαστών. Για παράδειγμα οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Εμείς ως ΜέΡΑ25 αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε σε αυτές, γιατί δεν ήταν τίποτα άλλο από μια πολιτική αντιπαράθεση στη βάση απόλυτης έλλειψης στοιχείων. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμείς ως ΜέΡΑ25 έχουμε κρατήσει μια πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών. Συμμετέχουμε στη λαϊκή οργή, στον λαϊκό θρήνο. Εμείς κάνουμε μια πολιτική ανάλυση του γιατί φτάσαμε σε αυτήν την τραγωδία», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Δεν εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη, γιατί ούτε η Δικαιοσύνη εμπιστεύεται τον εαυτό της. Εντός του δικαστικού σώματος, υπάρχει χειραγώγηση των κατώτερων δικαστών που προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους από τους ανώτερους δικαστές. Θα μου επιτρέψετε να κάνω σκληρότατη κριτική στον κ. Μητσοτάκη. Όταν επέλεξε την κα Σακελλαροπούλου -δεν κάνω κριτική στην κα Σακελλαροπούλου- που ήταν εν ενεργεία πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου για ΠτΔ, τι μήνυμα περνάει στο υπόλοιπο δικαστικό σώμα; Ότι αν βγάζετε αποφάσεις σύμφωνα με αυτά που θέλει η κυβέρνηση, κάποια καλή θέση υπάρχει και για εσάς. Αυτή είναι η πιο βασική και η πιο χυδαία παραβίαση της ανεξαρτησίας του δικαστικού ζητήματος. Έχουμε θεσμικές διαφωνίες με τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη».

Για τις κινητοποιήσεις την ημέρα της μαύρης επετείου των Τεμπών:

«Η άγρια ομορφιά της δημοκρατίας είναι ότι ο Δήμος τελικά παίρνει ή έχει τη δυνατότητα να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Η δημοκρατία δεν είναι μόνο στην κάλπη. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η δημοκρατία είναι κάτι που γίνεται καθημερινά. Ήδη βλέπετε ότι η κυβέρνηση πιέστηκε πάρα πολύ από τις μαζικές διαδηλώσεις. Όταν ήμουν στην πλατεία Συντάγματος την 28η Φεβρουαρίου, πραγματικά με μεγάλη συγκίνηση είδα στα μάτια των νέων ότι ήρθαν για να εκφράσουν την οργή τους με ένα σύστημα το οποίο, σύμφωνα με τα νέα αυτά παιδιά, όχι μόνο δεν τους εξυπηρετεί, αλλά τους κρατάει στο σκοτάδι. Είδα στα μάτια τους για πρώτη φορά συνδυασμό οργής και αποφασιστικότητας. Με άλλα λόγια, έπαψαν να είναι άτομα και γίνανε Δήμος».

«Καταστροφικό για τη χώρα το ευρώ»
«Το 2015 έλεγα ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ένα χρέος το οποίο δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Δεν μπορεί να πληρωθεί. Το να προσποιείται ότι θα το αποπληρώσει με νέα δανεικά, νέες πιστωτικές κάρτες που δίνονται υπό τον όρο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των Ελλήνων και των μικρομεσαίων είναι το αντίθετο της λύσης».

«Εγώ θα έλεγα ότι το ευρώ αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είμαστε δεσμευμένοι σε πολιτικές οι οποίες καθιστούν την ελληνική οικονομία μη βιώσιμη, είναι καταστροφικό για τη χώρα. Πάντοτε το έλεγα αυτό. Πάντοτε ήμουν εναντίον της εισόδου στο ευρώ. Ήταν μεγάλη αφροσύνη ότι μπήκαμε στο ευρώ. Αυτό νομίζω ότι πλέον είναι γενικά μια παραδοχή όλων των σοβαρών ανθρώπων. Αλλά πάντα έλεγα ότι η έξοδος από το ευρώ έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος. Τελικά απεδείχθη όμως ότι μία έξοδος από το ευρώ έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο κόστος αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε.

«Ο κ. Τσίπρας ήξερε αυτήν την άποψή μου. Όχι μόνο ήξερε, αλλά με έκανε υπουργό ακριβώς για αυτό το λόγο. Επειδή γνώριζε ότι θεωρούσα ότι έπρεπε αμέσως, με το που θα γινόμασταν κυβέρνηση, να ενεργοποιήσουμε ένα πρόγραμμα αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών με συγκεκριμένες κινήσεις. Είχα καταθέσει ολόκληρα μακροοικονομικά μοντέλα για το τι έπρεπε να γίνει για να μην κλείσουν οι τράπεζες, ώστε να μη χρειαστεί να βγούμε από το ευρώ. Για το τι θα έπρεπε να κάνουμε αν τελικά αυτό το σύστημα αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών αποτύχει και για το τι θα έπρεπε να κάνουμε σε περίπτωση, αν χρειαζόταν να βγούμε από το ευρώ. Αυτά ήταν όλα κατατεθειμένα και η επιλογή μου έγινε στη βάση αυτού του προγράμματος, το οποίο βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δεν είναι ότι απέτυχε, αλλά ότι δεν εφαρμόστηκε», συμπλήρωσε.

Για τα σενάρια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή:

«Ας επανεργοποιηθεί. Εμάς δε μας αφορά αυτό».