Το άλμπουμ χωρίς μουσική αντιπροσωπεύει τον οικονομικό αντίκτυπο στους καλλιτέχνες εάν η κυβέρνηση επιτρέψει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν πνευματικά προστατευμένα έργα χωρίς άδεια
Καλλιτέχνες κυκλοφορούν σιωπηλό άλμπουμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί τη δουλειά τους
Περισσότεροι από 1.000 μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων της Κέιτ Μπους, του Ντέιμον Άλμπαρν και της Άνι Λένοξ, κυκλοφόρησαν ένα σιωπηλό άλμπουμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν πνευματικά προστατευμένα έργα χωρίς άδεια.
Η αντίδραση των διασημοτήτων ενάντια στις προτάσεις αυτές για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται συνεχώς.
Οι ηχογραφήσεις από ανενεργά στούντιο μουσικής και χώρους παραστάσεων, με τίτλο Is This What We Want? (Είναι Αυτό που Θέλουμε;), κυκλοφορούν ως προειδοποίηση από κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτισμού ότι τα προς εξέταση μέτρα απειλούν τα προς το ζην των καλλιτεχνών.
Άλμπουμ χωρίς μουσική ως διαμαρτυρία για την τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Έλτον Τζον, ο Μπγιόρν Ουλβάεους των ABBA, η ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ, καθώς και οι συγγραφείς Βαλ ΜακΝτέρμιντ και Ρίτσαρντ Όσμαν, συγκαταλέγονται στους διάσημους που απαιτούν προστασία των έργων τους από μη εξουσιοδοτημένη χρήση από τις εταιρείες τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες.
Το άλμπουμ χωρίς μουσική αντιπροσωπεύει τον οικονομικό αντίκτυπο στους καλλιτέχνες, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της, σύμφωνα με τον Βρετανό συνθέτη και πρώην στέλεχος τεχνητής νοημοσύνης Εντ Νιούτον-Ρεξ, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα.
"Η κυβερνητική πρόταση θα παρέδιδε το έργο ζωής των μουσικών της χώρας στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, δωρεάν, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλευτούν το έργο των μουσικών για να τους ανταγωνιστούν", δήλωσε ο Νιούτον-Ρεξ.
"Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν θα ήταν απλώς καταστροφικό για τους μουσικούς, αλλά είναι και εντελώς περιττό: το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πρωτοστατήσει στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να καταστρέψει τις κορυφαίες δημιουργικές του βιομηχανίες."
Το έργο αποτελεί διαμαρτυρία ενάντια στην κυβερνητική πρόταση να επιτρέψει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύουν τους αλγόριθμούς τους χρησιμοποιώντας τη δουλειά δημιουργικών επαγγελματιών, βάσει μιας νέας εξαίρεσης από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια επιλογή "opt-out", που επιτρέπει σε καλλιτέχνες και εταιρείες να μπλοκάρουν τη χρήση του έργου τους, όμως οι επικριτές το απορρίπτουν ως άδικο και μη λειτουργικό.
«Στη μουσική του μέλλοντος, θα ακουστούν ποτέ οι φωνές μας;»
Το άλμπουμ περιέχει 12 ηχογραφήσεις, με περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες να πιστώνονται ως συνδημιουργοί, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται ποιος ηχογράφησε κάθε μία από τις "σιωπηλές" συνθέσεις. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Κέιτ Μπους ηχογράφησε μία από τις 12 συνθέσεις στο στούντιό της.
Η Μπους δήλωσε: "Στη μουσική του μέλλοντος, θα ακουστούν ποτέ οι φωνές μας;"
Οι συνδημιουργοί περιλαμβάνουν την Τόρι Έιμος, τον Μπίλι Όσιαν, τους Clash, τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη Χανς Ζίμερ και την οικογένεια Κανέ-Μέισον από τον χώρο της κλασικής μουσικής. Οι τίτλοι των κομματιών συνθέτουν το μήνυμα: "Η Βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την κλοπή μουσικής προς όφελος των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης."
Τα έσοδα από το άλμπουμ, το οποίο είναι διαθέσιμο σε πλατφόρμες streaming όπως το Spotify, θα διατεθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση Help Musicians.
Η διαμάχη για τη χρήση πνευματικά προστατευμένου έργου
Η διαμάχη σχετικά με τη χρήση πνευματικά προστατευμένου έργου από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης σχετίζεται με τον τρόπο δημιουργίας των τεχνολογιών που στηρίζουν αυτά τα προϊόντα.
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν συστήματα όπως το chatbot ChatGPT, το εργαλείο δημιουργίας εικόνων Stable Diffusion και το εργαλείο μουσικής Suno εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων από το διαδίκτυο και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν μοτίβα. Αυτό τους επιτρέπει να προβλέπουν την επόμενη λέξη σε μια πρόταση, να δημιουργούν ρεαλιστικές εικόνες ή να παράγουν πειστικό ήχο.
Ωστόσο, η χρήση μυθιστορημάτων, μουσικών κομματιών, άρθρων εφημερίδων, φωτογραφιών, έργων τέχνης και άλλου προστατευμένου περιεχομένου χωρίς άδεια έχει οδηγήσει σε κύμα μηνύσεων από συγγραφείς, εκδότες ειδήσεων, μουσικές εταιρείες και καλλιτέχνες.
Ορισμένες εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων και η Guardian, η οποία έκανε συμφωνία με την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το ChatGPT.
Το άλμπουμ κυκλοφορεί την Τρίτη, συμπίπτοντας με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής διαβούλευσης για τις αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, στις οποίες η εξαίρεση υπέρ των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να είναι η προτιμώμενη επιλογή.
Άλλες διαμαρτυρίες για τη λήξη της διαβούλευσης περιλαμβάνουν τις βρετανικές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και η Guardian, που δημοσιεύουν το σύνθημα "Make It Fair" ("Κάντε το Δίκαιο") στα πρωτοσέλιδά τους. Η διαμαρτυρία κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αλλάξει τη νομοθεσία για να "ευνοήσει τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες".
Την Τρίτη, δημοσιεύθηκε επίσης επιστολή 34 κορυφαίων δημιουργών στους Times, επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η Μπάρμπαρα Μπρόκολι, η Έλεν Φίλντινγκ, ο Στίβεν Φράι, ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, ο Εντ Σίραν και ο Τομ Στόπαρντ.
Η επιστολή προειδοποιεί ότι οι προτάσεις αυτές "αντιπροσωπεύουν μια συνολική παραχώρηση δικαιωμάτων και εσόδων από τους δημιουργικούς τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου προς όφελος των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών".
Ο Φράι, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, δήλωσε: "Δεν προωθείς την ανάπτυξη σε έναν κήπο αφήνοντας όλα τα παράσιτα να τρέφονται από τους καρπούς και τα λουλούδια. Και δεν προωθείς την ανάπτυξη στην οικονομία επιτρέποντας στις τεχνητές νοημοσύνες να τρέφονται από τους καρπούς των δημιουργών μας".
Πηγή athensvoice.gr