Πάνω από 1.000 μουσικοί κυκλοφόρησαν ένα "σιωπηλό" άλμπουμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πάνω από 1.000 μουσικοί κυκλοφόρησαν ένα "σιωπηλό" άλμπουμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Περισσότεροι από 1.000 μουσικοί, μεταξύ των οποίων η Kate Bush, η Annie Lennox και ο Damon Albarn, κυκλοφόρησαν σήμερα (25/05) ένα σιωπηλό άλμπουμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτεινόμενες αλλαγές στη βρετανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι οποίες, όπως λένε, θα νομιμοποιήσουν την κλοπή μουσικής. Το άλμπουμ με τίτλο "Is This What We Want" περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από άδειες αίθουσες ηχογραφήσεων και συναυλιακούς χώρου και αποτελεί ένα ηχηρό (και ειρωνικά σιωπηλό) μήνυμα. Σε επιστολή τους στην εφημερίδα The Times, συγγραφείς και μουσικοί, μεταξύ των οποίων και η Κέιτ Μπους, αναφέρουν ότι αυτές οι προτάσεις είναι ένα δώρο στη Σίλικον Βάλεϊ. Τν επιστολή υπογράφουν και οι: Paul McCartney, Elton John, Ed Sheeran, Dua Lipa και Sting, καθώς και οι συγγραφείς Kazuo Ishiguro, Michael Morpurgo και Helen Fielding.
Σε μια πολύ σπάνια κίνηση, πολλές βρετανικές εφημερίδες δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα με το σύνθημα της εκστρατεία "Make it Fair". Η κυβέρνηση των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη νομοθεσία ώστε να επιτρέπει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των δημιουργών στο διαδίκτυο για την εκπαίδευση των μοντέλων τους, εκτός εάν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων αρνηθούν. Αλλά οι καλλιτέχνες λένε ότι η εξαίρεση θα είναι δύσκολη και επαχθής. Ο εμπνευστής του άλμπουμ Ed Newton-Rex δήλωσε ότι οι μουσικοί "είναι ενωμένοι στην ενδελεχή καταδίκη αυτού του κακομελετημένου σχεδίου".
"Με την πρότασή της, η κυβέρνηση παραδίδει δωρεάν το έργο ζωής των μουσικών της χώρας στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στις εταιρείες αυτές να εκμεταλλεύονται το έργο των μουσικών για να τους ανταγωνιστούν", δήλωσε. "Πρόκειται για ένα σχέδιο που όχι μόνο θα ήταν καταστροφικό για τους μουσικούς, αλλά είναι και εντελώς περιττό. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να καταστρέψει τις κορυφαίες δημιουργικές βιομηχανίες μας", πρόσθεσε.
"Καταστροφικό σχέδιο"
Η κυκλοφορία του άλμπουμ συνέπεσε χρονικά με τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης της κυβέρνησης σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η κυβέρνηση πρέπει να "βρει τη σωστή ισορροπία" με τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ σημείωσε ότι η τεχνολογία αντιπροσωπεύει "μια τεράστια ευκαιρία". Οι συγγραφείς έχουν επίσης αναφερθεί στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός συγγραφέας Scott Turow εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα τη δυσαρέσκειά του για την "επιπόλαιη στάση της βρετανικής κυβέρνησης", η οποία, όπως είπε, «επιτρέπει στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αντλούν το περιεχόμενο των βιβλίων μας και να αναδιατυπώνουν τις λέξεις μας ως 'πρωτότυπο περιεχόμενο'".
"Αντί να προσπαθήσει να το αποτρέψει αυτό, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να τους δώσει το ελεύθερο. Αυτό θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για τους συγγραφείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε όλο τον κόσμο", έγραψε στην Daily Mail ο Turow. Σε μια σπάνια συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο 82χρονος McCartney, ένα από τα δύο επιζώντα μέλη των Beatles, δήλωσε στο BBC ότι οποιαδήποτε νέα νομοθεσία θα έπρεπε να προστατεύει τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, προειδοποιώντας ότι "δεν πρόκειται να τους έχετε" χωρίς αυτό. "Έχεις νέα αγόρια, κορίτσια, που έρχονται και γράφουν ένα όμορφο τραγούδι και δεν τους ανήκει και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Και όποιος θέλει μπορεί να το κλέψει", είπε. "Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα πάνε κάπου. Κάποιος πληρώνεται, οπότε γιατί να μην είναι αυτός που κάθισε και έγραψε το 'Yesterday';".
Το 2023, η μουσική βιομηχανία συνεισέφερε 7,6 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι εξαγωγές έφτασαν τα 4,6 δισεκατομμύρια λίρες.