Ο παρευρισκόμενος απευθύνθηκε με έντονο ύφος στον Yorke, ζητώντας του να πάρει θέση για τις συγκρούσεις στη Γάζα
To περιστατικό έλαβε χώρα στο Sidney Myer Music Bowl, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ο Thom Yorke βρέθηκε στο πλαίσιο της solo περιοδείας. Ήταν η στιγμή που απέδιδε το κλασικό τραγούδι των Radiohead "Karma Police", από το ιστορικό "OK Computer" του 1997, όταν και τον διέκοψε ένας παρευρισκόμενος στο κοινό φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Guardian, απευθύνθηκε στον Yorke λέγοντας του "Πόσα ακόμα νεκρά παιδιά θα χρειαστούν για να καταδικάσεις τη γενοκτονία στη Γάζα;" Όπως δείχνει και το σχετικό video, η αντίδραση του Yorke ήταν άμεση καθώς σταμάτησε την performance του και του απευθύνθηκε:
"Έλα εδώ πάνω και πες το. Εδώ ακριβώς. Ανέβα στη γ@μημένη σκηνή και πες αυτό που θέλεις να πεις. Αλλά μη στέκεσαι εκεί δειλός, έλα εδώ πάνω και πες το. Έλα λοιπόν. Θέλεις να καταστρέψεις τη βραδιά όλων; Έλα λοιπόν. Εντάξει. Τα λέμε αργότερα", είπε ο Yorke στο μικρόφωνο αφήνοντας ύστερα την κιθάρα του για να πάει στα παρασκήνια.
Παρά το περιστατικό, ο καλλιτέχνης επέστρεψε λίγο αργότερα στη σκηνή και ολοκλήρωσε το "Karma Police", το οποίο ήταν και το τελευταίο τραγούδι της συναυλίας. H τουρνέ έχει τον τίτλο "Yorke's Everything" και το setlist περιλαμβάνει τραγούδια από όλη την καριέρα του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένου solo υλικού και κομμάτια των Radiohead και The Smile. Αμέσως μετά τη συναυλία στη Μελβούρνη, ο Yorke εμφανίστηκε στην περίφημη Όπερα του Σίδνεϊ, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Η περιοδεία του θα συνεχιστεί για όλο τον Νοέμβριο, με τον τραγουδιστή να ταξιδεύει σε Σιγκαπούρη και Ιαπωνία.
Το παρελθόν του Yorke και των Radiohead με το θέμα
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το όνομα του Thom Yorke σχετίζεται με την Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Οι Radiohead έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της καριέρας τους αρκετές φορές στο Ισραήλ, με τη συναυλία του 2017 να θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς είχε προκαλέσει έντονες διαμάχες και διαμαρτυρίες, μεταξύ των fans του γκρουπ. Για την εν λόγω συναυλία, οι Radiohead αψήφησαν την κριτική της φιλοπαλαιστινιακής πλευράς, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που κατέκριναν την επιλογή τους να εμφανιστούν ζωντανά στο Τελ Αβίβ ήταν και ο γνωστός σκηνοθέτης Ken Loach. O σκηνοθέτης του "Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι", αλλά και του συγκλονιστικού "I, Daniel Blake" του 2016, είχε γράψει στο Twitter (πλέον X), πως οι Radiohead πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν να είναι με τον καταπιεσμένο ή με τον καταπιεστή και πως η επιλογή είναι απλή. Η τοποθέτηση του σκηνοθέτη προκάλεσε την άμεση αντίδραση και απάντηση του Thom Yorke, ο οποίος είχε γράψει στην ίδια πλατφόρμα τα εξής :
"Το να παίζεις ζωντανά σε μία χώρα δε σημαίνει να υποστηρίζεις την κυβέρνησή της. Παίζουμε ζωντανά στο Ισραήλ για περισσότερα από 20 χρόνια, με εναλλαγή κυβερνήσεων, όπου κάποιες είναι πιο φιλελεύθερες από κάποιες άλλες". Όπως και στην Αμερική. Δεν υποστηρίζουμε τον Νετανιάχου παραπάνω από τον Trump, ωστόσο παίζουμε ακόμα ζωντανά στην Αμερική.
Η μουσική, η τέχνη, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, όλα αυτά έχουν να κάνουν με το να διαπερνάς σύνορα και όχι να τα χτίζεις, με το να έχεις ανοιχτό μυαλό και όχι κλειστό, με το να μοιράζεσαι την ανθρωπιά, το διάλογο και την ελευθερία της έκφρασης. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο τώρα, Ken."
Εκτός από τον Thom Yorke, με το θέμα συνδέθηκε και ο συνεργάτης του στους Radiohead και The Smile, Jonny Greenwood. Ο Greenwood είναι παντρεμένος με την Ισραηλίνη καλλιτέχνιδα Sharona Katan, με την ίδια να δηλώνει πως τα παιδιά τους μεγαλώνουν με τον εβραϊκό τρόπο ζωής, γιορτάζοντας εβραϊκές γιορτές και απέχοντας από το χοιρινό κρέας. Επίσης, κυκλοφόρησε πέρυσι το album "Jarak Qaribak" σε συνεργασία με τον Ισραηλινό μουσικό David "Dudu" Tassa, με το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης "Boycott, Divestment, Sanctions" (BDS) να δηλώνει πως ο Greenwood "ξεπλένει τη γενοκτονία". Απαντώντας στην κατηγορία, ο μουσικός δήλωσε:
"Συνεργάζομαι με τον Dudu και κυκλοφορώ μουσική μαζί του από το 2008, δουλεύοντας ιδιωτικά μαζί του πολύ πριν από αυτό. Νομίζω ότι ένα καλλιτεχνικό έργο που συνδυάζει Άραβες και Εβραίους μουσικούς αξίζει τον κόπο. Και κάτι που υπενθυμίζει σε όλους ότι οι εβραϊκές πολιτιστικές ρίζες, σε χώρες όπως το Ιράκ και η Υεμένη, χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι επίσης σημαντικό".
Δείτε εδώ το χαρακτηριστικό video με τον Thom Yorke: