Έφυγε 91 ετών η Cissy Houston, μητέρα της Whitney Houston και βραβευμένη με grammy

Η Χιούστον ήταν στο γνωστό φωνητικό συγκρότημα, οι Sweet Inspirations, με την Ντόρις Τρόι και την ανιψιά της Ντι Ντι Γουόρικ. Το συγκρότημα τραγούδησε backup για διάφορους τραγουδιστές της σόουλ, συμπεριλαμβανομένων των Otis Redding, Lou Rawls, The Drifters και Dionne Warwick.

Οι Sweet Inspirations εμφανίστηκαν στο "Brown Eyed Girl" του Van Morrison και τραγούδησαν φωνητικά για τους The Jimi Hendrix Experience στο τραγούδι "Burning of the Midnight Lamp" το 1967. Την ίδια χρονιά, ο Χιούστον εργάστηκε στο κλασικό "Ain't No Way" του Franklin .»

Η τελευταία παράσταση της Χιούστον με τους Sweet Inspirations ήρθε αφότου το γκρουπ ανέβηκε στη σκηνή με τον Πρίσλεϊ σε ένα σόου στο Λας Βέγκας το 1969. Η τελευταία της ηχογράφηση με το γκρουπ μετατράπηκε στη μεγαλύτερη R&B επιτυχία τους «(Gotta Find) A Brand New Lover» μια σύνθεση από η ομάδα παραγωγής των Gamble & Huff, η οποία εμφανίστηκε στο πέμπτο άλμπουμ του γκρουπ, "Sweet Sweet Soul".

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το συγκρότημα έκανε περιστασιακά συναυλίες με την Franklin. Μετά την επιτυχία του γκρουπ και τέσσερα άλμπουμ μαζί, η Χιούστον άφησε τους The Sweet Inspirations για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Η Χιούστον έγινε μια περιζήτητη τραγουδίστρια και ηχογράφησε περισσότερα από 600 τραγούδια σε πολλά είδη σε όλη την καριέρα της. Τα φωνητικά της ακούγονται σε κομμάτια μαζί με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών όπως οι Chaka Khan, Donny Hathaway, Jimi Hendrix, Luther Vandross, Beyoncé, Paul Simon, Roberta Flack και η κόρη της.

Η Χιούστον κέρδισε τα Grammy για τα άλμπουμ της "Face to Face" το 1997 και "He Leadeth Me" την επόμενη χρονιά στην κατηγορία των καλύτερων παραδοσιακών άλμπουμ σόουλ γκόσπελ.

Η Χιούστον έγραψε τρία βιβλία: «He Leadeth Me», «How Sweet The Sound: My Life with God and Gospel» και «Remembering Whitney: A Mother’s Story of Life, Loss και The Night The Music Stopped».

Το 1938, η Cissy Houston ξεκίνησε την καριέρα της όταν ενώθηκε με την αδερφή της Anne και τους αδελφούς Larry και Nicky για να σχηματίσουν το γκόσπελ γκρουπ, The Drinkard Four, που ηχογράφησαν ένα άλμπουμ. 

Η  Χιούστον ήταν το μικρότερο από τα οκτώ παιδιά των γονέων της.

Video Url