Τέλος ο καφές στο αυτοκίνητο. Ποιο είναι το πρόστιμο;

Photo by Wikimedia Commons

Διαβάστε τη σχετική διάταξη

Μια συγκεκριμένη συνήθεια των Ελλήνων οδηγών φαίνεται να αλλάζει. Η κατανάλωση καφέ στα αυτοκίνητα πλέον τιμωρείται με πρόστιμο. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων, δηλαδή τα χέρια του να απασχολούνται μόνο με το χειρισμό του αυτοκινήτου.

Συγκριμένα η παράγραφος 2, του άρθρου 13, αναφέρει τα εξής:

Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγού για τριάντα 30 ημέρες.

Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν την απενεργοποίηση του κλιματιστικού πέντε λεπτά πριν την άφιξη στον προορισμό, διατηρώντας τον ανεμιστήρα σε λειτουργία για να απομακρυνθεί η υγρασία από το κύκλωμα και να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.