Recession Pop : Ο κόσμος επιστρέφει σε μουσική των εποχών οικονομικής δυσπραγίας

Από τη Σύρο έως την Καβάλα και από τη Λέσβο έως την Αρχαία Ολυμπία - Η Στέγη στα Φεστιβάλ της Ελλάδας

Η pop μουσική ανέκαθεν αντανακλούσε τον κόσμο γύρω μας 

Στα τέλη του 2007 η ανθρωπότητα γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση των τελευταίων πολλών δεκαετιών, η οποία κράτησε για περισσότερο από 18 μήνες, ταλαιπωρώντας αρκετές χώρες μέχρι και σήμερα. Μαζί αναπτύχθηκε και ένα είδος μουσικής που πολύ εύστοχα εκείνη την εποχή, ονομάστηκε "Recession Pop". Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν στίχοι της Beyonce στο δίσκο της "Cowboy Carter", καθώς και άλλα αντίστοιχα. 

Πολλοί ειδικοί και καθηγητές μιλούν για μια τάση "επιμέλειας" στην pop μουσική, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν την εποχή ως αυτή της Katy Perry. Η δημοσιότητα της τελευταίας εκτοξεύτηκε από το 2008 κι έπειτα. 

Η σημερινή οικονομική κατάσταση ταιριάζει ως ένα βαθμό στο παλιό ρητό περί "ευημερίας των αριθμών". Πολλοί οικονομικοί δείκτες έχουν ανέβει, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και πολλοί πολίτες δηλώνουν πως έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες τους. 

Από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 1929 και έπειτα, έχει κατά καιρούς παρατηρηθεί μια τάση για πιο χαρούμενη μουσική σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Αυτό φυσικά γινόταν και γίνεται καθώς ο κόσμος αναζητεί νότες αισιοδοξίας ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Η μουσική μπορεί να μιμηθεί και να ανταποκριθεί τις μεγάλες τάσεις, και ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η δεκαετία του 1980.

Η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης ήταν επίσης μια εποχή που εμφανίστηκαν είδη όπως το house και η techno, ενώ αντίστοιχα το rock ζούσε την έξαρση του, σε αντίθεση με το πιο πεσιμιστικό grunge που ήρθε αργότερα.