Πέθανε ο Jon Landau, βραβευμένος με όσκαρ παραγωγός για τα ‘Titanic’ και ‘Avatar’

Ο Jon Landau, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός του "Titanic" και των δύο ταινιών "Avatar", πέθανε από καρκίνο την Παρασκευή, 5 Ιουλίου. Ήταν 63 ετών.

Ο Landau, ένας μακροχρόνιος συνεργάτης παραγωγής του James Cameron, βρισκόταν πίσω από τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών με τις υψηλότερες εισπράξεις. Ο Λαντάου βοήθησε να γραφτεί ιστορία με τον «Τιτανικό», την πρώτη ταινία που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο box office. Κέρδισε δύο φορές την κορυφή των εισπράξεων της ταινίας που έσπασε ρεκόρ, με το «Avatar» του 2009 και το σίκουελ του, το «Avatar: The Way of Water» του 2022.

Πριν από το θάνατό του, ο Landau συμμετείχε βαθιά στην παραγωγή των σίκουελ του «Avatar». Ο Κάμερον σχεδιάζει να γεμίσει το υπερπαραγωγικό του franchise επιστημονικής φαντασίας με πέντε συνολικά ταινίες, με την πέμπτη να βγαίνει προσωρινά το 2031.

Σε ηλικία 29 ετών, ο Landau έγινε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους στην 20th Century Fox, όπου επέβλεψε ταινίες όπως «Die Hard 2», «Power Rangers», «The Last of the Mohicans» και το «True Lies» του 1994. στο οποίο συνεργάστηκε με τον Κάμερον. Όταν ο Landau έφυγε από την Fox, ο Cameron τον ρώτησε αν ήθελε να διαβάσει το σενάριο για ένα έργο με την κωδική ονομασία "Planet Ice", στο οποίο συνεργάστηκε ο Landau και το οποίο τελικά έγινε το 1997 "Titanic".

Ο Λαντάου θα συνέχιζε να δουλεύει με τον Κάμερον για το υπόλοιπο της ζωής του, και έγινε επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής στην εταιρεία του Cameron's Lightstorm Entertainment. Επιπλέον, ήταν ο αρχιτέκτονας των βοηθητικών έργων της Lightstorm, όπως τα κόμικς Dark Horse και τα διάφορα spinoffs του Penguin Random House του «Avatar». 

Video Url

 

Video Url