Spotify : Συνεχίζεται ο πόλεμος με τους μουσικούς εκδότες

Photo by Unsplash / Reet Talreja

Με επιστολή τους οι εκδότες κατηγορούν το Spotify για παράνομη συμπεριφορά 

Με επιστολή που απηύθυναν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, οι εκδότες κατηγορούν το Spotify όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνέδεσε τα audiobooks, στο κύριο συνδρομητικό προϊόν του. Κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερα τα κέρδη από royalties για τους τραγουδοποιούς. Για την κατάσταση αυτή, έχουν εκφράσει ανησυχία και μέλη του Κονγκρέσου, στο σχετικό Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων της χώρας. 

Η Εθνική Ένωση Εκδοτών Μουσικής (National Music Publishers Association, NMPA) παροτρύνει το Γραφείο να "αντιμετωπίσει την παράνομη συμπεριφορά του Spotify η οποία βλάπτει εκατομμύρια καταναλωτές και τη μουσική αγορά.".

Αντίστοιχα, τρία μέλη του Κονγκρέσου, οι Adam Schiff, Ted W Lieu και Marsha Blackburn, υπέγραψαν επιστολή προς το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων, όπου λένε πως το Spotify δεν πρέπει να είναι σε θέση να "χειραγωγεί" την υποχρεωτική άδεια που καλύπτει τα δικαιώματα τραγουδιών στις ΗΠΑ, προκειμένου να "περικόψει τα royalties", μειώνοντας έτσι την προστασία των τραγουδοποιών και των εκδοτών. 

Στις περισσότερες χώρες το Spotify διαπραγματεύεται ειδικές συμφωνίες με μουσικούς εκδότες και συλλόγους τραγουδιστών, ωστόσο στις ΗΠΑ η όλη διαδικασία βασίζεται στην "Υποχρεωτική Άδεια", με όρους που καθορίζονται από ειδική επιτροπή και ανά πενταετία. Πρόκειται για μια άδεια που επιτρέπει σε πλατφόρμες όπως το Spotify, που συνδυάζουν μουσική με άλλο περιεχόμενο, να πληρώνουν χαμηλότερα ποσά σε εκδότες, τραγουδοποιούς, καθώς και συγγραφείς. 

Tags