Στ. Κασσελάκης: Υπάρχει θέμα με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος

Απαντήσεις για τα θέματα που αφορούν το προσωπικό του πόθεν έσχες έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.

Για τα περιουσιακά του στοιχεία και το θέμα που έχει δημιουργηθεί είπε ο κ. Κασσελάκης: "Δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί η κυβέρνηση θέμα για εμένα και τα περιουσιακά μου στοιχεία και οι ρυθμίσεις των οφειλών της ΝΔ να μην είναι δημόσιες. Δεν είναι δυνατόν το πιο υπερχρεωμένο κόμμα στην Ευρώπη να κάνει αυτή την καμπάνια. Εγώ τα δούλεψα, έχω πετύχει και έκανα περιουσία. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες θα παρουσιάσω και τα παραστατικά για τα περιουσιακά μου στοιχεία. Το πόθεν έσχες μου έγινε θέμα από την κυβέρνηση και από τα μίντια από που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία από την κυβέρνηση. Εμείς δεν έχουμε καμία πολιτική ή οικονομική επιρροή στα μίντια. Το ζήτημα είναι σημαντικό. Η χώρα δεν έχει πετύχει σύγκλιση με την ΕΕ, στην αγοραστική δύναμη είμαστε πάνω από την Βουλγαρία. Για ποιο λόγο η Ελλάδα μετά από τόσες δεκαετίες δεν πέτυχε την σύγκλιση. Γιατί χρεωκοπήσαμε; Η απάντηση είναι ότι έχουμε θέμα με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, δεν μπορεί να περιμένει ο Έλληνας να αλλάξει κάτι στην χώρα αν έχει αποκτήσει ανοσία στα ζητήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος".

Στο ερώτημα για το αν αναγνωρίζει ότι έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα γιατί δεν αποχώρησε εγκαίρως από την συμμετοχή του σε εταιρείες της αλλοδαπής απάντησε: "Υπήρξε μία παρατυπία γιατί ήμουν απόδημος. Ωστόσο ο νόμος δεν θα έπρεπε να ισχύει από την στιγμή που η Πολιτεία βάζει αποδήμους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Γιατί δεν τον άλλαξε; Ο νόμος αυτός όμως είναι για να μην μπορούν οι πολιτικοί να βγάζουν μαύρα στο εξωτερικό, όχι για να μην μπορούν οι απόδημοι να φέρνουν άσπρα στην πατρίδα. Είμαι υπερήφανος που έχω την τόλμη να παραδεχθώ ότι ήταν μία παρατυπία, αλλά αυτή δεν επηρέασε κανέναν στην Ελλάδα, δεν έχει τίποτε μεμπτό. Σε τι βοηθά αυτό τον Έλληνα πολίτη;".

Σε ερώτημα για το περυσινό του εισόδημα απάντησε ότι "Ήταν η αμοιβή μου για τα 50 εκ. κέρδος που εξασφάλισα στους επενδυτές μου το 2022".

Επιστρέφοντας τις επιθέσεις είπε: "Υπάρχει μία οικογένεια (εννοούσε του πρωθυπουργού) που κλαψουρίζει ότι πρέπει να πουλήσει σπίτι για να σπουδάσει τα παιδιά της. Που είναι το σπίτι του Βολταίρου στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού; Είναι κρίμα ένα ολόκληρο σύστημα να θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινωνία με επίθεση σε έναν έντιμο άνθρωπο που παρουσίασε τα περιουσιακά του στοιχεία. Λείπουν δύο χρόνια από τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Γιατί είναι η κλειστή η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες;".

Για τις αιτιάσεις του 'Αδωνη Γεωργιάδη σχετικά με τα εισοδήματά του ο κ. Κασσελάκης απάντησε: "Δόξα τον θεό δεν έχουμε ανάγκη να πουλάμε επιστολές του Ιησού, ο κ. Γεωργιάδη είναι πολιτικός απατεώνας, όπως είπε ο πρωθυπουργός για έναν άλλο πολιτικό".

Σε ερωτήσεις για τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από που θα βρεθούν τα χρήματα απάντησε: "Οι προτάσεις μας είναι πλεονασματικές. Ο κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά ότι θα είναι 45 δις σε έναν χρόνο. Μετά είπε ότι θα είναι 45 δις την τετραετία. Και μετά είπε ότι αποκλίνουν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Και εδώ ψέματα. Η πρόταση μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι μία ανάσα στην κοινωνία που ασφυκτιά. Έχει 2,7 δις κόστος και έχουμε αντίβαρα από την φορολόγηση των τραπεζών και των εταιρειών της ενέργειας, που θα αποδώσει 3,2 δις ευρώ. 'Αρα θα έχουμε και πλεόνασμα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις πιο κερδοφόρες στην Ευρώπη, κλείνουν υποκαταστήματα, έχουν τη μεγαλύτερη διαφορά στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν ζημιωθεί 40 δις για να τις ανακεφαλαιοποιήσουν. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει θέμα με την επενδυτική βαθμίδα αν φορολογήσουμε τις τράπεζες. Έχουν τεράστια κόστη στις συναλλαγές, ενώ έχουν αποκλεισμένη την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όταν μιλάμε ότι το 26% της κοινωνίας είναι στα πρόθυρα της φτώχειας και του αποκλεισμού πρέπει να παρέμβει το κράτος και να αντλήσει χρήματα από εκεί που έχει επενδύσει ο ελληνικός λαός και ένας τομέας είναι οι τράπεζες. Η σπατάλη στην κρατικοδίαιτη οικονομία να μειωθεί".

Σημείωσε ακόμη ότι "αυτό που χρειάζεται είναι ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα".

Στην κριτική που δέχθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου -ότι δεν είναι Αριστρερά-, απάντησε: "Αριστερά δεν είναι να κλέβεις έδρες και μετά να λες ότι οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά και όχι στο κόμμα. Αν οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά, ας δώσουν τα εισοδήματα σε ακτιβιστικές οργανώσεις. Δεν συνάδει με τις αξίες της Αριστεράς να κάνεις λευκή απεργία από τη πρώτη ημέρα της εκλογής αρχηγού και μετά να κλέβεις έδρες".

Για το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε αποκαλέσει "Ιερή αμυντική συμμαχία" είπε: "Όσο για το ΝΑΤΟ είμαι ο μόνος "αμερικανόφερτος" ηγέτης που έχει πάει στην Παλαιστίνη, και δέχθηκα πιέσεις για να μην το κάνω". Στην κριτική ότι δεν συναντήθηκε με την ηγεσία του Ισραήλ απάντησε: "Δεν πρόκειται να συναντηθώ με έναν ηγέτη που διαπράττει γενοκτονία. Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο και είναι στην λάθος πλευρά της ιστορίας". Γενικότερα για το ΝΑΤΟ ανέφερε "είναι αμυντική συμμαχία, διαφωνώ να στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία. Αν θέλουν οι ΗΠΑ ας στείλουν μόνοι τους".

Για τα εθνικά θέματα είπε ότι "Η κατάσταση στην περιοχή -Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία - δεν είναι ιδανική και δεν είναι υπερήφανη εθνική πολιτική αυτή που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση". Για τις προκλήσεις της Τουρκίας είπε: "Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός έχει φθάσει να ανέχεται μία τέτοια αμφισβήτηση των εθνικών συμφερόντων. Αμφισβητούν ακόμη και τις εξορύξεις νότια της Κρήτης. Πρέπει η σχέση με τον Ερντογάν να είναι επιφυλακτική. Θα πρέπει να συνομιλούμε αλλά αν θέλουμε να ξοδεύουμε τόσα χρήματα για τα εξοπλιστικά θα πρέπει α είμαστε και υπερήφανοι".

Για το Μακεδονικό είπε ότι "είναι σφάλμα ότι η κυβέρνηση δεν κύρωσε τα μνημόνια συνεργασίας" και ρώτησε "γιατί δεν αντέδρασε νωρίτερα ο κ. πρωθυπουργός στις εθνικιστικές εξαγγελίες του VMRO";

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην στην ομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα συνεχίσουν οι γέφυρες με τους οικολόγους, τους σοσιαλιστές και τις προοδευτικές δυνάμεις. Η σύγχρονη Αριστερά έχει τεράστιο ρόλο να επιτελέσει στην Ευρώπη". Τέλος απάντησε ότι "ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκείνος θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές και θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός".