Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2023 - Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ήταν Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023. Μία ημέρα σαν σήμερα, μετά από ένα χαρούμενο τριήμερο. Οι επιβάτες του Intercity 62 είχαν γιορτάσει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα και επέστρεφαν ξεκούραστοι στις υποχρεώσεις τους.

Ανάμεσα στα βαγόνια δεκάδες νέοι που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές τους μετά από μία σύντομη ανάπαυλα κοντά στις οικογένειές τους. Ο συρμός έφτασε στη Λάρισα με μικρή καθυστέρηση και αναμενόταν να φτάσει μετά τα μεσάνυχτα στη συμπρωτεύουσα. Κάποιοι από τους επιβάτες είχαν ήδη κοιμηθεί, κάποιοι άλλοι συνέχιζαν τις συζητήσεις με τις παρέες τους. Στις 23:21 το βράδυ, κι ενώ το τρένο βρισκόταν κοντά στον οικισμό «Ευαγγελισμός» της Λάρισας στα Τέμπη, τα πάντα άλλαξαν: είναι η στιγμή που η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούεται μετωπικά με την εμπορική και οδηγούνται στον θάνατο 57 άνθρωποι. 

Οι δύο αμαξοστοιχίες, η επιβατική με 350 επιβάτες και η εμπορική βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Αμέσως μετά τη σύγκρουση, οι πρώτοι συρμοί πήραν φωτιά. Οι εικόνες που βρήκαν τις επόμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας ήταν καθηλωτικές και ενδεικτικές της πρωτοφανούς σιδηροδρομικής τραγωδίας. «Βγείτε όλοι έξω, βγείτε από το τρένο», άρχισαν να φωνάζουν οι ψυχραιμότεροι.

Video Url

 

Στο σημείο σπεύδουν πυροσβέστες προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες και να σβήσουν τη φωτιά. Τα ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς σορούς και τραυματίες - άλλοι είναι πιο βαριά, άλλοι ελαφρύτερα. Γονείς σπεύδουν στα νοσοκομεία για να αναζητήσουν τα παιδιά τους και καλούνται να δώσουν δείγμα DNA για την ταυτοποίηση των σορών τους ή των ανθρώπινων μελών που έχουν εντοπιστεί στον τόπο της τραγωδίας. Με το πρώτο φως της ημέρας, διασώστες και οικογένειες βρίσκονται μπροστά σε μία αδιανόητη τραγωδία. 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ένας νεαρός φοιτητής είναι ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι. Μέχρι και σήμερα, έναν χρόνο μετά, ο Γεράσιμος παραμένει σε κώμα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δυστύχημα σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, εκ των οποίων 56 ταυτοποιήθηκαν από βιολογικό υλικό, ενώ σε μία περίπτωση αγνοούμενης δεν βρέθηκε δείγμα. Η ταυτοποίηση ορισμένων θυμάτων υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν κατά την πυρκαγιά κι έφτασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του πρώτου βαγονιού. Τουλάχιστον 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους 25 πολύ σοβαρά. Από τους τραυματίες, οι 66 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 6 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Πάρε με όταν φτάσεις» - Το συγκλονιστικό σύνθημα στις πορείες για την τραγωδία στα Τέμπη
Το «πάρε με όταν φτάσεις», μία φράση που λένε συνήθως οι γονείς στα παιδιά τους όταν πρόκειται να πάνε κάπου ή να ταξιδέψουν, ηχούσε και ηχεί στις πορείες για το δυστύχημα στα Τέμπη. 

Video Url