Hendrix, Elvis και Bob Marley στο φεγγάρι!

Copyright @Facebook

Το σκάφος "Οδυσσέας" μεταφέρει σπουδαίες μουσικές μέσα σε "χρονοκάψουλα"

Εκτοξεύτηκε από τη SpaceX του Elon Musk ο "Οδυσσέας", το πρώτο Αμερικανικό σκάφος-προσεδαφιστής που προσγειώθηκε στη Σελήνη εδώ και 52 χρόνια. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με την τελική αποστολή Apollo της NASA, το 1972. Ο Οδυσσέας έχει μαζί του ένα ψηφιοποιημένο αρχείο μουσικής, φωτογραφιών, έργων τέχνης και πολλά άλλων αντίστοιχων εκθεμάτων. 

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετά του 1969, σε ανάμνηση της προσγείωσης του Apollo 11 και του Woodstock. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στη χρονοκάψουλα είναι οι Elvis Presley, Joplin, Jimi Hendrix, Bob Marley Marvin Gaye, Santa, The Who, Sly & The Family Stone κ.α. 

Παίρνοντας το όνομα του από το γνωστό Ομηρικό ήρωα, το σκάφος μπήκε σε τροχιά την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου με τον πύραυλο SpaceX Falcon 9, ο οποίος και εκτοξεύτηκε από το Kennedy Space Center στη Florida. Η εταιρεία Intuitive Machines κατασκεύασε τον "Οδυσσέα", ώστε να μεταφέρει φορτίο της NASA και άλλων, στο πλαίσιο της αποστολής IM-1. Είναι κυλινδρικός, έχει έξι γωνίες και ύψος 4,26 μέτρα.