Έφυγε ο κιθαρίστας που ήταν η καρδιά των MC5, Wayne Kramer

Ο Γουέιν Κράμερ,κιθαρίστας πιο γνωστός για τη δουλειά του στο σκληρό ροκ συγκρότημα του Ντιτρόιτ MC5, έφυγε από καρκίνο στο πάγκρεας. Ο Κράμερ ήταν 75 ετών.
Ο Wayne Kramer γεννήθηκε ως Wayne Kambes. Ως έφηβος, αυτός και ο φίλος του Fred "Sonic" Smith δημιούργησαν τους MC5 - το όνομα ονομαζόταν Motor City 5 - στις αρχές της δεκαετίας του '60, αν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να βρει το συγκρότημα μια σταθερή σύνθεση. Ο Τζον Σινκλέρ, ποιητής και αριστερός ακτιβιστής, έγινε ο μάνατζερ του συγκροτήματος και το γκρουπ προσάρμοσε μια πολιτική πόζα, ευθυγραμμιζόμενη με το Κόμμα των Λευκών Πάνθηρων, . Ο ήχος τους ξεκίνησε ως άγριος, παραμορφωμένος garage rock και σταδιακά έγινε ακόμα πιο βαρύς και ξεκούραστος, καθώς οι Smith και Kramer έψαχναν τρόπους για να ενσωματώσουν επιρροές free jazz.

Οι MC5 απέκτησε τεράστια φήμη ως live συγκρότημα, παίζοντας στις διαδηλώσεις έξω από το Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο του 1968. Υπέγραψαν με την Elektra και ηχογράφησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1969 Kick Out The Jams ζωντανά στο Grade Ballroom, δίνοντας ένα άγριο θεαματικό σόου. Το άλμπουμ προκάλεσε διαμάχες, άνοιξε με το επιφώνημα «βγάλτε τις μαρμελάδες, μωρέ!» και επαινώντας τον ρόλο των Black Panthers στις ταραχές του 1967 στο Ντιτρόιτ. Οι MC5 περιόδευσαν με συγκροτήματα όπως οι Cream και Big Brother And The Hold Company και υπηρέτησαν ως μέντορες στους συναδέλφους του ροκ εξπρεσιονιστές του Ντιτρόιτ Iggy And The Stooges, οι οποίοι υπέγραψαν με την Elektra κατόπιν σύστασης του Wayne Kramer. Το Kick Out The Jams πούλησε αρκετά καλά για να φτάσει στα chart και άσκησε επιρροή στον κόσμο του punk και του metal.

Μετά από μια δημόσια διαμάχη με το πολυκατάστημα Hudson's του Ντιτρόιτ, το οποίο αρνήθηκε να πουλάει τον δίσκο, η Elektra εγκατέλειψε τους MC5 και υπέγραψαν με την Atlantic. και κυκλοφόρησαν δύο ακόμη άλμπουμ, το Back In The USA του 1970 και το High Time του 1971, πριν παίξουν ένα αποχαιρετιστήριο σόου στις 31 Δεκεμβρίου 1972.

Μετά τη διάλυση των MC5, ο Fred "Sonic" Smith ξεκίνησε ένα νέο συγκρότημα και παντρεύτηκε την Patti Smith. Πέθανε το 1994. Ο Wayne Kramer προσπάθησε να ξεκινήσει μια νέα σύνθεση των MC5, με τον εαυτό του ως τραγουδιστή. Το 1975, ο Kramer συνελήφθη επειδή πούλησε ναρκωτικά σε έναν μυστικό αστυνομικό και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Μετά την αποφυλάκιση του το 1979, ο Kramer εντάχθηκε στους Was (Not Was) και για λίγο ξεκίνησε ένα συγκρότημα με το όνομα Gang War με τον Johnny Thunders. 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url