Το χρονικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, ο 37χρονος ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Την επομένη κιόλας μέρα ξεσπά ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης με πανελλαδική εμβέλεια, που οδηγεί σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές. Το βάρβαρο περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές πόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από όργανο της τάξης, συνέπεσε και με μια μεταιχμιακή περίοδο για την ελληνική κοινωνία, η οποία μόλις ερχόταν αντιμέτωπη με τα ενδεχόμενα και τη σημασία της οικονομικής κρίσης. Η γενιά των 700 ευρώ αλλά και αρκετά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που έμειναν ατιμώρητα, αποτέλεσαν τις αιτίες να παραμείνει ο κόσμος στους δρόμους για τουλάχιστον έναν μήνα. Μάλιστα, με αφορμή και το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ξεκίνησαν κιόλας από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου οι συγκρούσεις και τα επεισόδια.

Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Αρχικά, υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Έπειτα, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή ήταν υπάκουοι στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επέστρεψαν πεζοί στην οδό Τζαβέλα, όπου βρίσκονταν οι νεαροί. Ανάμεσά τους ήταν και ο Νίκος Ρωμανός, που έχει απασχολήσει έκτοτε τις αρχές και τη δημοσιότητα με την αναρχική του δράση.

Ο Κορκονέας βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο, ενώ εξελισσόταν η φραστική αντιπαράθεση, και πυροβολεί τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτυπά τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον αφήνει άπνου. Διακομίζεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Αμέσως μετά, οι δυο ειδικοί φρουροί ενημερώνουν την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς. Αυτό αποτελεί και το σενάριο που διακινεί η αστυνομία τις πρώτες ώρες. Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση της οικογένειας του Αλέξανδρου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφεραν ότι οι δύο ειδικοί φρουροί για αρκετή ώρα μετά το συμβάν περιφέρονταν ανενόχλητοι, χωρίς να συλληφθούν έγκαιρα. Εντύπωση προκαλούν τα λόγια των δραστών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι εκείνο το βράδυ απλώς θα αργήσουν λίγο να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αποδεικνύοντας ότι δεν πίστευαν ότι έκαναν κάτι που άξιζε να πάρει διαστάσεις.

Στις ανακοινώσεις της, η αστυνομία κάνει λόγο για εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού παιδιού. Στη συνέχεια, οι δυο ειδικοί φρουροί συλλαμβάνονται και τίθενται σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη του οποίου ανήκαν. Στην πρώτη του κατάθεση, ο δράστης υποστήριξε ότι πυροβόλησε τρεις φορές, δύο στον αέρα και μία στο έδαφος. Ωστόσο, οι αυτόπτες μάρτυρες τον διέψευσαν, καθώς κατέθεσαν ότι πυροβόλησε κατευθείαν προς την πλευρά των νεαρών, οι οποίοι δεν προκάλεσαν τους δύο αστυνομικούς.

Πηγή: ERT.gr