Πέθανε ο ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Μεσσήνιος ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης.

Είχε συμπληρώσει πάνω από μισό αιώνα στον χώρο των εικαστικών με δεκάδες εκθέσεις και έργα που μεταξύ άλλων ήταν εμπνευσμένα από τοπία της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, αλλά και από τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αυτά μάλιστα τον έκαναν σημείο αναφοράς. Με πολλά έργα του να παρουσιάζονται ακόμα και σε μαθητές σχολείων στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης.

Ο Σωτήρης Τζαμουράνης ήταν γεννημένος στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Άκοβο και την Μάνη και υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.)

Έργα του βρίσκονται σε Πινακοθήκες, Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Πινακοθήκη του «Παρνασσού», στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, της Πάτρας και της Καλαμάτας, στη Γαλλική Πρεσβεία Αθήνας, στη συλλογή του Θωρηκτού πλοίου «Αβέρωφ» στο Γ.Ε.Ν. κ.ά.

Τον Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και εντάχτηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Τα 32 έργα του εμπνευσμένα από γεγονότα και μάχες του αγώνα των Ελλήνων του 1821 εκτέθηκαν με επιτυχία στο κοινό της Καλαμάτας και είχαν θερμή απήχηση και από τα σχολεία στα οποία έγιναν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις ενώ στη συνέχεια η έκθεση συνεχίστηκε και στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κηδεία του Σωτήρη Τζαμουρανη θα γινει σήμερα στις 15:00 μετά το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Καλαμάτας.