Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από μαχητές της Χαμάς στο Ισραηλινό Μουσικό Φεστιβάλ, Tribe of Nova

Οι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, σκοτώνοντας και αιχμαλωτίζοντας εκατοντάδες σε πολλές περιοχές έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Μια τέτοια τοποθεσία ήταν σε ένα μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα της Γάζας. Τουλάχιστον 250 πτώματα ανασύρθηκαν στον χώρο του φεστιβάλ από την Κυριακή, σύμφωνα με το Associated Press.

Η επίθεση συνέβη τις τελευταίες ώρες του Tribe of Nova, ενα μαραθωνίο φεστιβάλ τρανς. Γύρω στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα, μαχητές της Χαμάς πέταξαν με αλεξίπτωτο μέσα στο πλήθος. Καθώς οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να φύγουν από το φεστιβάλ, άλλοι μαχητές έφτασαν με τα πόδια, πυροβολώντας αυτοκίνητα και κρατώντας ομήρους πολλούς επισκέπτες του φεστιβάλ.

Ο Arad Fructher, ένας ισραηλινός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που παρακολούθησε το φεστιβάλ, κρυβόταν για πάνω από δύο ώρες σε ένα άλσος, αφού έφυγε από τους χώρους της Nova προτού τελικά διασωθεί. Ένας από τους φίλους του πυροβολήθηκε στις επιθέσεις, αλλά κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο, ενώ είπε ότι ακόμα δεν ήξερε πού βρίσκονται άλλοι φίλοι που παρακολούθησαν το φεστιβάλ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στο Associated Press ότι τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.500 τραυματίστηκαν συνολικά στην επίθεση του Σαββάτου, η οποία έλαβε χώρα στην εβραϊκή γιορτή Simchat Torah. Σε απάντηση στην αιφνιδιαστική εισβολή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατική ομάδα, η οποία είναι επικεφαλής της Λωρίδας της Γάζας από το 2007. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 232 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν και 1.700 τραυματίστηκαν σε αντίποινα ισραηλινά χτυπήματα.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, το χτύπημα ήταν το αποκορύφωμα της συνεχιζόμενης κατοχής της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, των επιδρομών του στη Δυτική Όχθη και της βίας στο Αλ Άκσα, τον αμφισβητούμενο εβραϊκό ιερό τόπο.

Ο Saleh al-Arouri, ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε στο Al-Jazeera TV: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του λαού μας».