Χωρίς συνταγή γιατρού θα δίνεται τελικά το εμβόλιο γρίπης – Κόντρα Δ. Γιαννακόπουλου, Αγαπηδάκη

Προφανώς ένα βίντεο του Γιαννακόπουλου στο YouTube οδήγησε σε αλλαγή απόφασης την αναπληρώτρια του Υπουργού Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε την Πέμπτη, με αφορμή την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία προέβλεπε τα εμβόλια της γρίπης να χορηγούνται δωρεάν αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής, με την οποία δίνει εξηγήσεις για την απόφαση της χορήγησης εμβολίων γρίπης μόνο με ιατρική συνταγή.

Το υπουργείο Υγείας εξηγεί ότι φέτος υπάρχουν δύο εμβόλια, το συμβατικό και το νέου τύπου.

Το συμβατικό θα δίνεται δωρεάν από την 1η Νοεμβρίου, όμως το νέου τύπου θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών και αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Το συμβατικό εμβόλιο θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή από την 1η Νοεμβρίου. Αν κάποιος επιθυμεί να το κάνει νωρίτερα, θα χρειαστεί ιατρική συνταγή.

Το υπουργείο Υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».

Αναφορικά με το αντιγριπικό εμβόλιο το υπουργείο Υγείας σπεύδει να εξηγήσει ότι:
Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Εδώ και 13 χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας.
Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

Το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.