Σωκράτης Φάμελλος: Είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία

«Αποδεικνύεται ότι είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία για τόσο σημαντικά και ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα που ζούμε ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις είχαμε συζητήσει και ξέρουμε ότι θα είναι σφοδρές», προσέθεσε και σημείωσε πως το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι «να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική».

«Ήταν λάθος ο διαχωρισμός, η μεταφορά της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές με έμφαση στο σχεδιασμό και στην πρόληψη, για τη διαχείριση πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, χωροταξικών θεμάτων και προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός να γίνει ουσιαστικός και ιδίως να υλοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε «νέα σχέδια πολιτικής προστασίας, το ζητήσαμε και στη Βουλή, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται και χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή πολιτεία, για να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί την επόμενη μέρα τις μεγάλες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας».

Και επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λέγοντας πως απαιτούνται και Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και επισημαίνοντας ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το σχετικό περιφερειακό σχέδιο, παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπως προτείνει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».