Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων για το θάνατο του 36χρονου επιβάτη του πλοίου
Και οι τέσσερις πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το Σάββατο. Ο καπετάνιος και ο ύπαρχος του πλοίου, μαζί με τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος, εξήλθαν από τα Δικαστήρια Πειραιά μετά τις 10:30 και θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους.
Στον ύπαρχο ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ποινική δίωξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και στον καπετάνιο ποινική δίωξη για παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Σημειώνεται πως ο καπετάνιος διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα ενώ οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά, είναι μέχρι ισόβια. Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο διώκονται τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που μετείχαν ο καθένας με τον τρόπο τους στο αποτρόπαιο περιστατικό.
Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά είναι μέχρι ισόβια. Παράλληλα θα διενεργηθεί επείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος, αν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία και τί έκανε όταν το πλοίο έφυγε αφήνοντας αβοήθητο στην τύχη του τον 36χρονο.
Blue Horizon: Γιατί τον πνίξατε ρε;
«Γιατί τον πνίξατε ρε;» φώναζε ο κόσμος τους τέσσερις κατηγορούμενους στα δικαστήρια Πειραιά για τη δολοφονία του Αντώνη χθες το βράδυ στον Πειραιά όπου στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο Blue Horizon της Attica Group, ένα από τα μέλη του πληρώματος τον έσπρωξε επανειλημμένα με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να πέσει στο νερό και να πνιγεί την ώρα που οι μηχανές του πλοίου ήταν σε πλήρη λειτουργία.
Διεθνείς κανόνες, ελληνική νομοθεσία και οι εσωτερικοί κανονισμοί της εταιρίας όχι απλώς δεν τηρήθηκαν, αλλά ακόμα και όταν ο Αντώνης βρέθηκε στη θάλασσα σε μεγάλο κίνδυνο από το στροβιλισμό των προπελών, δεν τον βοήθησαν, καταστρατηγώντας κάθε ανθρώπινη λογική, ενσυναίσθηση και φυσικά υποχρέωση, γιατί η βοήθεια σε άνθρωπο που βρίσκεται στη θάλασσα είναι υποχρεωτική. Και αφού τον αφήσαν να πνιγεί, έφυγαν. Το πλοίο αναχώρησε και αν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά δεν έδινε άμεσα εντολή, θα είχε φτάσει στην Κρήτη! Οπως εξάλλου είπαν, και στα μεγάφωνα του πλοίου, με τους επιβάτες σοκαρισμένους να ζητούν από το πλήρωμα να βοηθήσει «τον άνθρωπο στη θάλασσα», η ανακοίνωση του πλοίου έλεγε «το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για την καθυστέρηση του απόπλου»…
– Καταπέλτης: Σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ο καταπέλτης πρέπει να είναι σφραγισμένος και μετά να λυθούν οι κάβοι, τα σχοινιά δηλαδή που κρατούν το πλοίο στο λιμάνι. Ο καταπέλτης θεωρείται επικίνδυνο μέρος για την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος και κανείς δεν πρέπει να παραμένει εκεί. Αρα, η «πόρτα» του πλοίου έπρεπε να ήταν κλειστή.