30 km/h όριο ταχύτητας προτείνει ο Δήμος Αθηναίων για το κέντρο

Photo by Unsplash / Markus Winkler

Απαραίτητη κρίνεται η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Αθηναίων (όπως σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης: Παρίσι, Βρυξέλλες, κλπ.) με εξαίρεση κάποιες κεντρικές αρτηρίες.

Η ρύθμιση αυτή είναι μέρος ενός πακέτου 16 συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα, αλλά και την ασφάλεια πεζών και οδηγών. Το πακέτο αυτών των προτάσεων κατέθεσε στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σταϊκούρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών.

Ο ευρύτερος στόχος είναι να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, προκειμένου να μπει τέλος στην ταλαιπωρία και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων και ταυτόχρονα να περιοριστεί και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης κρίνεται απαραίτητη, καθώς σήμερα, η κίνηση έχει ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα (2009-2010) και η τάση είναι σταθερά ανοδική.

«Στην Αθήνα η κίνηση είναι αφόρητη και κάθε χρόνο χειροτερεύει. Απαιτείται λοιπόν άμεσα αλλαγή μοντέλου για τη ρύθμισή της. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσα αναλυτική πρόταση 16 σημείων μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Με σχέδιο, συνεργασία και συμπληρωματικές δράσεις μπορούμε μαζί να βάλουμε τάξη στο χάος που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ένας και μόνο Φορέας αρμόδιος για την κυκλοφορία στην πόλη

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων περιλαμβάνεται η άμεση σύσταση ενός ενιαίου Φορέα που θα «καταργεί» την πολυαρχία και τη διασπορά αρμοδιοτήτων. Ο Φορέας που θα συσταθεί υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα είναι αρμόδιος για όλα και σε αυτόν θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των μετακινήσεων στην Αθήνα. 

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα, εκτός από την θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα, περιλαμβάνουν:

 

  • ουσιαστική αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  • εντονότερη παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους της πόλης
  • ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας σε έμψυχο δυναμικό και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της
  • επέκταση του πράσινου δακτυλίου με παράλληλη επιτήρηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων 
  • απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου για τις πορείες
  • φιλοξενία των ξένων επίσημων εκτός του κέντρου της πόλης
  • αναθεώρηση του πλαισίου για τις εκδηλώσεις
  • ενίσχυση των υποδομών για την υποστήριξη της μετακίνησης των πολιτών με τα πόδια ή το ποδήλατο
  • κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου για τις φορτοεκφορτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας 
  • χωροθέτηση νέων σημείων στάθμευσης ταξί
  • διαμόρφωση συνολικού σχεδίου για την κυκλοφορία, τη στάση και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων
  • διεύρυνση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε περισσότερες περιοχές της πόλης 
  • δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή του carsharing, μιας νέας τάσης στην Ευρώπη που προβλέπει το διαμοιρασμό οχημάτων σε πολλούς χρήστες

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ