Προετοιμαστείτε για μια εκπληκτική εμφάνιση διπλής υπερπανσέληνου τον Αύγουστο

Photo by Unsplash

Καθώς το φεγγάρι φθάνει στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη, θα γίνουμε μάρτυρες ενός σπάνιου αστρονομικού φαινομένου. Όταν το φεγγάρι φτάσει σε αυτό το σημείο της τροχιάς του, ενώ εμφανίζεται «γεμάτο», το αποτέλεσμα θα είναι ένα υπερφεγγάρι — και θα υπάρχουν δύο αυτόν τον μήνα.

Το πρώτο από τα υπερφεγγάρια θα κορυφωθεί στις 21:31 ώρα Ελλάδος απόψε, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αφρική και της Μέσης Ανατολής μπορούν να απολαύσουν τον δορυφόρο της Γης να λάμπει στο μάξιμουμ σε απόσταση περίπου 357.530 χιλιομέτρων.

Τα υπερφεγγάρια δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια, αλλά επηρεάζουν τη Γη. Η φυσική εγγύτητα του φεγγαριού μπορεί να προκαλέσει πιο δυνατές παλίρροιες στους ωκεανούς της Γης, σύμφωνα με η NASA.

Η πανσέληνος αυτής της εβδομάδας ονομάζεται επίσης «φεγγάρι του οξύρρυγχου» επειδή συμβαίνει περίπου την εποχή του χρόνου που, ιστορικά, οι αυτόχθονες πληθυσμοί μπορούσαν να πιάσουν πιο εύκολα τα μεγάλα ψάρια του γλυκού νερού στις Μεγάλες Λίμνες. Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στα σύνορα ΗΠΑ – Καναδά και αποτελείται από πέντε λίμνες, με το Σικάγο και το Τορόντο να είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις στην περιοχή. 

Στη συνέχεια, στις 30 Αυγούστου, μια νέα πανσέληνος θα εμφανιστεί στο πλησιέστερο σημείο στον πλανήτη μας φέτος - περίπου 357.344 χιλιόμετρα μακριά – με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σούπερ μπλε φεγγάρι γνωστό και ως «Μπλε Πανσέληνος». Πρόκειται για μια δεύτερη πανσέληνο που εμφανίζεται μέσα στον ίδιο ημερολογιακό μήνα, η οποία συνήθως συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε δυόμισι χρόνια. Η  πιο πρόσφατη «Μπλε Πανσέληνος», για παράδειγμα, εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2020.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα έχει χρώμα μπλε, παρά το όνομα. Ο όρος στην πραγματικότητα προέρχεται από μια έκφραση του 16ου αιώνα, κατά την οποία ένα μπλε φεγγάρι αναφερόταν σε κάτι που δεν συνέβη ποτέ (ή συνέβαινε πολύ σπάνια) σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica.

Η επόμενη φορά που θα συμβούν δύο υπερπανσέληνοι τον ίδιο μήνα θα είναι ο Ιανουάριος του 2037.
 

Πηγή: CNN