Η Αχτσιόγλου κατηγορεί τον Μητσοτάκη για τις φωτιές: "Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση"

Με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται για τρίτη μέρα σε Αττική και Λουτράκι η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφης Αχτσιόγλου είπε ότι κάθε χρόνο «γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων.

«Είναι πολύ δύσκολη η συνθήκη αυτή τη στιγμή. Πρωτίστως για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις περιοχές, για την ασφάλειά τους, για τους συγγενείς τους, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαιτέρως. Είναι μια τεράστια φυσική καταστροφή. Η σκέψη μας είναι πρωτίστως στους ανθρώπους που επιχειρούν στο πεδίο, στους πυροσβέστες τις γυναίκες και τους άντρες, στους ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν, τους εθελοντές. Έχουν χαθεί περιουσίες, κόποι μιας ζωής. Έχουν χαθεί και πολλά ζωάκια, είναι τραγικές καταστάσεις αυτές. Βλέπουμε σε απτά αποτελέσματα τι σημαίνει κλιματική κρίση», τόνισε σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν γίνεται να είναι ο κ. Μητσοτάκης πέμπτο καλοκαίρι που να λέει ότι είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι στις αρχές του Ιουλίου σε καταστάσεις οι οποίες ήταν εν πολλοίς προβλέψιμες, και να μην υπάρχει επαρκής ανταπόκριση εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση. Προφανώς και η εκκέννωση είναι σημαντική - πρωτίστως η ασφάλεια - αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο σχέδιο. Δεν μπορεί να λείπουν πάλι τόσες χιλιάδες πυροσβέστες από τη θέση τους, δεν μπορεί να λείπουν τα εναέρια μέσα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των περιοχών. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι συντελούνται κοσμογονικές αλλαές στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας. Πού είναι; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και του υποτιθέμενου συντονισμού; Το κρίνω εκ του αποτελέσματος και τις μαρτυρίες των πολιτών» ανέφερε.

 Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα εάν ήταν κυβέρνηση η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε: «Εγώ λέω πως ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τα καταφέρει καλύτερα από όλους αλλά εδώ υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα. Δεν μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση πως παρέλαβε κάποιος χάος από προηγούμενη κυβέρνηση».