Οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ δίπλα στους σεναριογράφους στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις

Οι διαπραγματευτές του συνδικάτου των ηθοποιών του Χόλιγουντ, τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της διεξαγωγής απεργίας, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα στούντιο του Χόλιγουντ, ανοίγοντας τον δρόμο για τους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν τους σεναριογράφους στις κινητοποιήσεις τους.

Το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA δήλωσε πως το εθνικό τους συμβούλιο θα ψηφίσει για εντολή απεργίας, σήμερα. Εφόσον εγκριθεί, τα χολιγουντιανά στούντιο θα αντιμετωπίσουν την πρώτη τους διπλή απεργία σε 63 χρόνια και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο το SAG-AFTRA, το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη, όσο και το συνδικάτο Αμερικανών σεναριογράφων (Writers Guild of America - WGA) ζητούν αυξήσεις στον βασικό μισθό και στα residuals (οικονομικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες σε περιπτώσεις επαναλήψεων, αναμετάδοσης, κυκλοφορίας DVD, ή μέσων streaming) και διασφαλίσεις πως η εργασία τους δεν θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Φραν Ντρέσερ, πρώην πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς "The Nanny" και πρόεδρος του SAG-AFTRA, δήλωσε πως οι απαντήσεις των στούντιο στις ανησυχίες των ηθοποιών ήταν "προσβλητικές και θρασείες".

"Οι εταιρίες αρνήθηκαν ουσιαστικά να δεσμευθούν σε ορισμένα θέματα και σε άλλα ύψωσαν τοίχους απέναντί μας", ανέφερε σε μια δήλωσή του το συνδικάτο, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ηθοποιούς να συμφωνήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. "Μέχρι να διαπραγματευθούν πράγματι με καλή πίστη δεν μπορούμε να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε μια συμφωνία", πρόσθεσε.

Η Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), που διαπραγματεύεται εκ μέρους του Netflix, της Walt Disney και άλλων εταιριών, εξέφρασε "βαθιά απογοήτευση που το SAG-AFTRA αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις".

Πηγή: ΑΠΕ