Ένα πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο έλαβε το πράσινο φως και σύντομα θα είναι διαθέσιμο προς πώληση

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (OYA) των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για τη δοκιμή ενός οχήματος το οποίο περιγράφεται ως ιπτάμενο αυτοκίνητο, από μια startup εταιρία στην Καλιφόρνια. Θα είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα που μπορεί να πετάξει και να ταξιδέψει σε δρόμους, αν φυσικά περάσει όλα τα απαραίτητα τεστ ασφαλείας.

Η εν λόγω εταιρία, Alef Aeronautics δήλωσε ότι το όχημα/αεροσκάφος, που ονομάζεται «Model Α», είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που μπορεί να οδηγηθεί σε δημόσιους δρόμους και μπορεί να παρκάρει σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο. Διαθέτει επίσης δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Θα μπορεί να μεταφέρει έναν ή δύο επιβάτες και θα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι 320 χιλιόμετρα στον δρόμο και 180 χιλιόμετρα στον αέρα.

Η εταιρεία αναμένει να πουλήσει το όχημα για 300.000 δολάρια, με την πρώτη παράδοση να προβλέπεται για το τέλος του 2025.

Η OYA επιβεβαίωσε ότι έχει δώσει στην εταιρεία ειδική προσωρινή άδεια, που της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει το όχημα για περιορισμένους σκοπούς όπως έκθεση, έρευνα και ανάπτυξη.

Δεν είναι όμως μόνο η Alef Aeronautics που αναπτύσσει ιπτάμενα αυτοκίνητα. Πολλές εταιρείες εργάζονται σε τέτοιου είδους οχήματα. Η OYA είπε ότι η Alef «δεν είναι η πρώτη εταιρία του είδους της» που έλαβε ειδική προσωρινή άδεια. Ωστόσο, η εταιρία σημείωσε ότι το όχημά της είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα λόγω της ικανότητάς του να λειτουργεί τόσο σε δρόμους όσο και στον αέρα και να παρκάρει σε κανονικό χώρο στάθμευσης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που λάβαμε αυτή την πιστοποίηση από την OYA. Μας επιτρέπει να φέρουμε στους ανθρώπους μια φιλική προς το περιβάλλον και ταχύτερη οδήγηση, εξοικονομώντας ατελείωτες ώρες μετακίνησης κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τα αεροπλάνα, ένα τεράστιο βήμα για τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Jim Dukhovny, Διευθύνων Σύμβουλος της Alef.

Ο ιστότοπος της εταιρείας ανέφερε ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο θα είναι πιστοποιημένο ως «όχημα χαμηλής ταχύτητας», πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να κινείται ταχύτερα από περίπου 40 χιλιόμετρα την ώρα σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. «Υποθέτουμε ότι, εάν ένας οδηγός χρειάζεται μια πιο γρήγορη διαδρομή, θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες πτήσης του Model A», αναφέρει η εταιρεία.

 

 

Η ανάπτυξη του οχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015. Τέσσερις φίλοι, ο Constantine Kisly, ο Pavel Markin, ο Oleg Petrov και ο Jim Dukhovny, εμπνευσμένοι από τις ταινίες «Back to the Future» που πρόβλεψαν την χρήση ιπτάμενων αυτοκινήτων, αποφάσισαν να φτιάξουν μια εταιρεία με παρόμοιο όραμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μια δοκιμαστική πτήση διεξήχθη με επιτυχία το 2018 και ένα πρωτότυπο, πλήρους μεγέθους όχημα, κατάφερε να πετάξει το επόμενο έτος. Η εταιρεία είπε επίσης ότι έχει ήδη λάβει προπαραγγελίες με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, για περισσότερα από 400 οχήματα.

 

Video Url