Πιθανή επιλογή της Αχτσιόγλου και κανονικότητα

Η Έφη Αχτσιόγλου, όπως σχεδόν και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν σε μια νεότερη γενιά που δεν έζησε τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η αριστερά εκείνης της εποχής άξιζε να κατακτήσει την εξουσία.

Αυτό το κατάφεραν βέβαια οι νεότεροι με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έφερε για πρώτη φορά την αριστερά στην εξουσία στην Ελλάδα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν διαπίστωσαν ότι η εξουσία δεν ήταν κάτι το μόνιμο.

Από αυτό πηγάζουν όλες οι επιθετικές συμπεριφορές στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, όπως πιστεύουν και έτσι είναι τους στέρησε την γλύκα και ότι δίνει η εξουσία σε όποιον την κατέχει.

Ο Τσίπρας προφανώς θέλει να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο γιατί ναι μεν κι αυτός ανήκει στην παρέα που θέλει να κάνει αριστερό όλο τον πλανήτη, όμως η γλύκα και η ζωή που έζησε σαν πρωθυπουργός, σε συνδυασμό με την κατανόηση του ποιος κάνει κουμάντο σε χώρες που είναι και μεγαλύτερες από την Ελλάδα τον έχουν προσγειώσει και δεν βρίσκει πια ελκυστικούς τους παλιούς του φίλους, αφού βέβαια είδε ότι η απήχηση που έχουν πια είναι σε σταθερή πτώση.

Η Αχτσιόγλου, γεμάτη επαναστατική ορμή θα θελήσει μάλλον σύντομα μετά την εκλογή της να μεταφέρει το σημερινό κλίμα που υπάρχει και στην Γαλλία, στην Ελλάδα. Αυτό όταν πετυχαίνει δίνει δύναμη στην αριστερά, ας μην ξεχνάμε τι έχει πει η ίδια  

«Η κανονικότητα στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά», είπε η Έφη Αχτσιόγλου σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη μετά την πανδημία: Κοινωνία, Εργασία, Δικαιώματα».

 

«Η κανονικότητα οδηγεί στον ατομικισμό, για αυτό η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη όλο αυτό τον καιρό. Η ατομικότητα βοηθά περισσότερο την πολιτικά και τελικά βοηθά την άκρα δεξιά στο αφήγημά της», συνέχισε η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως το πρώτο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη να δράσουμε ώστε αυτές οι μετατοπίσεις, αυτές οι ρωγμές που υπήρξαν στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας να μπορέσουν να οδηγήσουν σε μία μεγαλύτερη, ουσιαστικότερη πολιτική αλλαγή», ανέφερε επίσης στην τοποθέτησή της.

 

Είναι μια ευκαιρία που η Αριστερά οφείλει να εκμεταλλευτεί, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου. «Δημιουργείται ένα πεδίο δυνατοτήτων για την Αριστερά γιατί τα αυτιά του κόσμου έχουν ανοίξει πολύ περισσότερο, είναι πολύ πιο έτοιμες οι κοινωνίες να ακούσουν αυτή την ατζέντα την οποία πριν από την κρίση πιο δύσκολα άκουγαν ή τη θεωρούσαν ίσως πιο θεωρητική, γιατί οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη από τον φόβο της κατάρρευσης των δικών τους οικονομικών είναι πιο δεκτικές σε τέτοιου τύπου συζητήσεις, διότι υπάρχει η επιρροή της πολιτικής του Μπάιντεν αυτή τη στιγμή και διότι σε όλη τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης υπήρχαν πολύ ενδιαφέρουσες μετατοπίσεις και πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ των χωρών που μέχρι χθες θεωρούνταν ότι αποτελούν ενιαίο μπλοκ», συνέχισε η βουλευτής.