Karl Berger, πέθανε 88 ετών ο γνωστός μουσικός της τζαζ

Ο Γερμανικής καταγωγής πιανίστας, συνθέτης, βιμπραφωνίστας, εκπαιδευτής τζαζ και αυτοσχεδιαστής Karl Berger πέθανε στο ιατρικό κέντρο Albany στις 9 Απριλίου. Ήταν 88 ετών.

Ως νεαρός ενήλικας, άρχισε ως πιανίστας για jam sessions στο Club 54 στη Χαϊδελβέργη. Μαζί με τον Ornette Coleman συνίδρυσαν το Creative Music Studio στο Woodstock το 1972. Στη μακρά καριέρα του μετά την ανάπτυξη της free jazz αισθητικής του, ο Berger έπαιξε με τους Don Cherry, Jack DeJohnette, John McLaughlin, Ed Blackwell, Lee Konitz, Dave Holland, Anthony Braxton , Baba Olatunji και πολλούς άλλους.

Το Creative Music Studio στο West Hurley είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τους μικρούς μαθητές να εξερευνήσουν τις δικές τους δημιουργικές ιδέες αντί να τους επιβάλλουν παραδοσιακές έννοιες της τζαζ. Ο Μπέργκερ μείωσε τη διδασκαλία του, κλείνοντας την εγκατάσταση CMS στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το CMS Archive Project, που αναλήφθηκε σε συνεργασία με το Columbia University Centre of Jazz Studies, περιελάμβανε μια σειρά από CD με ιστορικές ηχογραφήσεις από τα χρόνια που ακολούθησαν την αρχική διάλυση του CMS, ο Berger έγινε πιο ενεργός ως μουσικός, ξεκινώντας για πρώτη φορά σε έναν κόσμο. περιοδεία το 1985-1986, κατά την οποία υπηρέτησε ως προσκεκλημένος μαέστρος και συνθέτης για την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Δυτικής Γερμανίας στην Κολωνία. Ο Μπέργκερ συμμετείχε επίσης σε φεστιβάλ κρουστών στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη.

 

Video Url