Κλείνει το εργοστάσιο της Tupperware στην Θήβα μετά από 56 χρόνια

Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι της Tupperware Hellas θα βρεθούν χωρίς δουλειά, καθώς η θυγατρική του αμερικανικού επιχειρηματικού ομίλου Tupperware Brands Corporation, αποφάσισε μετά από 56 χρόνια λειτουργίας να κλείσει το εργοστάσιό της στη Θήβα, από τις 13/4. Πάντως η εταιρεία θα διατηρήσει στην Ελλάδα τις εμπορικές δραστηριότητες, συνεχίζοντας να πουλάει προϊόντα μέσω του δικτύου πωλητών. Το εργοστάσιο της Θήβας είναι ένα από τα τέσσερα που διατηρεί η εταιρία στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση έγινε τον προηγούμενο μήνα και οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν το Πάσχα. Η αιτία είναι ο επιχειρούμενος εξορθολογισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη Δευτέρα η μετοχή της Tupperware σημείωσε πτώση πάνω από 40%, ενώ το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προειδοποίησε ότι η μετοχή της κινδυνεύει να διαγραφεί. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το 2018 έκλεισε το εργοστάσιο της Γαλλίας και το 2022 έγιναν απολύσεις στην Πορτογαλία.

Τα τάπερ πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 40, αποτελώντας ένα επαναστατικό προϊόν που κέρδισε την παγκόσμια αγορά. Η εφεύρεση του χημικού Earl Tupper μετρά 77 χρόνια ζωής, από το 1946 και χρησιμοποιείται για την συντήρηση τροφίμων και από τότε δεν λείπει σχεδόν από κανένα νοικοκυριό. Το 1964 ήρθε στην Ελλάδα και μια τριετία αργότερα άρχισε η λειτουργία του εργοστασίου της Tupperware στη Θήβα. 

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη με την ελληνική Tupperware και το αν θα τηρηθεί το deadline της 13ης Απριλίου ή αν θα δοθεί κάποια παράταση στις εξελίξεις, η κατάσταση δεν φαίνεται ευοίωνη ούτε για την μητρική εταιρεία. Ήδη, αναζητείται τρόπος χρηματοδότησής για να παραμείνει στην ζωή,  διερευνά πιθανές απολύσεις και επανεξετάζει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της στην προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.

Ως αιτίες της κατάρρευσης, είναι η μείωση του αριθμού των πωλητών της και η απομάκρυνση των καταναλωτών από τα οικιακά προϊόντα, ειδικά από τους νεότερους. Επίσης, ο "πόλεμος" ενάντια στα πλαστικά, ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει από φθηνότερα προϊόντα, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και το κόστος παραγωγής, όλα συμβάλλουν στην κατάρρευση της πολυεθνικής.