9,4% αύξηση με 56 ευρώ τον μήνα στους μισθωτούς

Σημαντική σε ποσοστό αύξηση η οποία όμως δεν καλύπτει τις αυξήσεις στα διάφορα προϊόντα, θεωρητικά είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που τρέχει σήμερα επίσημα ο πληθωρισμός, η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, είναι όμως μία σημαντική αύξηση που ελπίζουμε να μην οδηγήσει σε δεύτερο γύρο αυξήσεων των προϊόντων.

Aύξηση του κατώτατου μισθού -ύψους κατά 9,4% αυτή τη φορά- προχωρεί η κυβέρνηση. Έτσι από την 1η Απριλίου αυτός θα φτάσει στα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ  (μικτά) που ήταν το 2019 (σ.σ. όταν ανέλαβε την εξουσία την εξουσία). 

Ο καθαρός κατώτατος μισθός, συγκεκριμένα, θα ανέλθει από την 1η Απριλίου 2023 στα 667 ευρώ/μήνα καθαρά από τα 611 ευρώ που είναι έως την 31η Μαρτίου 2023.

Αυξάνονται 19 επιδόματα 
Την αύξηση, μεταξύ άλλων, του τακτικού επιδόματος ανεργίας στα 479 ευρώ, από 438 ευρώ ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκειά της συνέντευξης τύπου σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%.

Το τακτικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται ως αναλογία του κατώτατου μισθού. Συνεπώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% οδηγεί σε ακριβώς αντίστοιχη (9,4%) αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας. 

Συνολικά, 19 παροχές της ΔΥΠΑ συμπαρασύρονται προς τα πάνω από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.