Πέθανε 73 ετών ο Tom Verlaine ηγέτης των Television

Ο κιθαρίστας Tom Verlaine, ο οποίος έγινε γνωστός στην πανκ σκηνή της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1970 ως frontman του ροκ συγκροτήματος Television, πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Στην περίοδο της ακμής τους, οι Television σημείωσαν τρία σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Top 40 και αναγνωρίστηκαν για τα άλμπουμ τους Marquee Moon και Adventure.

Αλλά είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στη Βρετανία από την πατρίδα τους στις ΗΠΑ και χώρισαν το 1978.

Ο θάνατος του Βερλέιν ανακοινώθηκε από την Τζέσι Πάρις Σμιθ, κόρη της επί χρόνια συνεργάτιδας του και συνεργάτη της Πάτι Σμιθ.

Δεν διευκρίνισε την αιτία, λέγοντας ότι πέθανε «μετά από σύντομη ασθένεια».

Ο Βερλέιν θεωρήθηκε ένας από τους πιο ικανούς κιθαρίστες της μουσικής που προέκυψαν από το πλέον ανενεργό κλαμπ CBGB στο Bowery της Νέας Υόρκης, όπου οι σύγχρονοί τους ήταν οι Blondie, The Ramones και Talking Heads.

Αν και ήρθαν στο προσκήνιο λόγω του πανκ κινήματος, η μουσική τους ήταν πιο περίπλοκη από εκείνη των ανταγωνιστών τους, με τον Verlaine και τον άλλο κιθαρίστα Richard Lloyd να ανταλλάσσουν μεγάλα σόλο και περίπλοκα riff με επιρροή από την τζαζ.

Καταγόμενος από το Νιου Τζέρσεϊ, ο Βερλέιν άκουγε τζαζ μουσική και έγραφε ποίηση ως έφηβος - κάτι που θα παρείχε μια μοναδική μουσική βάση για το όταν τελικά έπιανε μια κιθάρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και, μαζί με τους φίλους Richard Hell και Billy Ficca, δημιούργησαν ένα συγκρότημα με το όνομα The Neon Boys. Αφού βρήκαν μικρή επιτυχία, στρατολόγησαν τον κιθαρίστα Richard Lloyd και μετονομάστηκαν σε Television.

 

Ο Βερλέιν γεννήθηκε ως Τόμας Μίλερ στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά υιοθέτησε το καλλιτεχνικό του όνομα ως φόρο τιμής στον Γάλλο συμβολιστή ποιητή, Πολ Βερλαίν.

Μετά τη διάσπαση των Television, κυκλοφόρησε μια σειρά από σόλο άλμπουμ, με το τραγούδι του Kingdom Come να εμπνέει μια σπάνια διασκευή του David Bowie στο άλμπουμ του Scary Monsters.

Οι Television αναμορφώθηκαν το 1992, κυκλοφόρησε ένα ομότιτλο τρίτο άλμπουμ, και ήταν σποραδικά ενεργοί τα επόμενα χρόνια, που χαιρετίστηκαν ως πρωταρχική επιρροή στο εναλλακτικό ροκ της δεκαετίας του 1980 και του 1990.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url