Πέθανε ο Charlie Gracie από τους πρώτους ρόκερς

Ο Charlie Gracie, ο πρωτοπόρος πρώιμος ρόκερ του οποίου το σινγκλ #1 του 1957 "Butterfly" έδωσε στις δισκογραφικές Cameo/Parkway με έδρα τη Φιλαδέλφεια την πρώτη τους επιτυχία, πέθανε 86 ετών. Ο θάνατός του, στις 17 Δεκεμβρίου 2022, στη γενέτειρά του, τη Φιλαδέλφεια, επιβεβαιώθηκε από τη σελίδα θαυμαστών Cameo-Parkway στο Facebook. Η σελίδα του Charlie Gracie Rock Hall στο Facebook, η οποία λειτουργεί ως η επίσημη έδρα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τον θάνατό του, αλλά είπε ότι η σελίδα θα εκδώσει ανακοίνωση στους θαυμαστές της τη Δευτέρα. 

 

Τον Charlie Gracie είχε παίξει την περασμένη εβδομάδα ο Πετρίδης στο αφιέρωμα στο 1957 που κάθε εβδομάδα καθηλώνει τους ακροατές του.

Ο Gracie είχε μεγάλη επιρροή στη γενιά των rockers της δεκαετίας του '60. Ο Paul McCartney διασκεύασε το "Fabulous", του Gracie, και ο Van Morrison κάλεσε τον Gracie να του ανοίξει μια περιοδεία. Άλλοι θαυμαστές ήταν ο Graham Nash και ο Stephen Stills: Ο Nash είπε κάποτε ότι η αδερφή του ήταν τόσο μεγάλη θαυμάστρια που όταν είδε από τον τραγουδιστή να πέφτει ένα αποτσίγαρο στο πάτωμα, το σήκωσε και το έβαλε στην τσέπη της ως αναμνηστικό. «Το έχει ακόμα μέχρι σήμερα», είπε.

Γεννήθηκε σαν Charles Anthony Graci στις 14 Μαΐου 1936, στο Philly, την ίδια μέρα που γεννήθηκε ο συνάδελφος του  Bobby Darin. Ο Γκρέισι πέρασε τα πρώτα του 10 χρόνια με τον παππού και τη γιαγιά του, μετανάστες από τη Σικελία. Όταν ο πατέρας του του πρότεινε να μάθει ένα όργανο, ο Gracie επέλεξε το σαξόφωνο, αλλά ο πατέρας του τον έπεισε να παίξει κιθάρα. Το ταλέντο του Gracie στο όργανο αποδείχθηκε εκπληκτικό και συνέχισε να το παίζει όταν έπαιζε στα τελευταία του χρόνια.

Gracie με Paul McCartney? οι πρώην Beatle κάλυψαν την επιτυχία της Gracie "Fabulous" σε ένα σόλο άλμπουμ (Φωτογραφία από τον ιστότοπο της Gracie)

Ο Γκρέισι άρχισε να παίζει τοπικά στην εφηβεία του και στα 15 του, έκανε μια σειρά εμφανίσεων στο ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό πρόγραμμα ταυτόχρονης εκπομπής που παρουσιαζόταν από τον βετεράνο τζαζμαν Πολ Γουάιτμαν, ο οποίος ήταν κάποτε ο πιο δημοφιλής αρχηγός μπάντας στη χώρα. Προσφέρθηκε ένα συμβόλαιο ηχογράφησης από την Cadillac Records με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο Gracie ηχογράφησε το πρώτο του σινγκλ, "Boogie-Woogie Blues", το οποίο δεν μπήκε στο chart.  αλλά όταν ο Gracie συνάντησε έναν πιανίστα ονόματι Bernie Lowe στα γυρίσματα του σόου του Whiteman το 1956, η καριέρα του ξεκίνησε: ο Lowe δημιουργούσε τη δική του δισκογραφική, Cameo Records, και υπέγραψε τον Gracie.

Αργά εκείνη τη χρονιά, σε ένα στούντιο ηχογράφησης Philly, ο Gracie ηχογράφησε δύο τραγούδια που γράφτηκαν από τον Lowe και τον συνεργάτη του, Kal Mann, τα «Butterfly» και «Ninety-Nine Ways». Μέχρι τον Απρίλιο του 1957, το "Butterfly" ήταν ο δίσκος με τα περισσότερα παιξίματα σε τζουκ μποξ στη χώρα και με τη βοήθεια των εμφανίσεων στο τοπικό πρόγραμμα χορού American Bandstand που φιλοξενούσε ο Ντικ Κλαρκ, το "Butterfly" ανέβηκε στην κορυφή του εθνικού τσαρτ του Billboard.

Video Url

 

Μια άλλη σύνθεση των Lowe-Mann, το "Fabulous", τα πήγε καλά, αλλά έχασε το top 10. Και τα δύο τραγούδια μπήκαν επίσης ψηλά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Gracie έγινε σταρ και στο εξωτερικό. Δεν μπόρεσε να ακολουθήσει αυτές τις αρχικές επιτυχίες με άλλη μια επιτυχία, ωστόσο, και λόγω μιας διαμάχης με τα στελέχη της Cameo για τις πληρωμές δικαιωμάτων, αποβλήθηκε από την εταιρεία το 1958, .

Video Url

 

Video Url