Πέθανε ο Jim Stewart συνιδρυτής της εταιρείας Stax

Είναι μια από τις περίεργες ανατροπές της ιστορίας ότι η μεγαλύτερη,  δισκογραφική σόουλ εταιρεία στον κόσμο, μια από τις πιο ισχυρές διεξόδους για την έκφραση των Μαύρων, ξεκίνησε από έναν λευκό βιολιτζή ονόματι Τζιμ Στιούαρτ.

Ο Στιούαρτ - ο συνιδρυτής της εταιρείας του Μέμφις Stax  - πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 92 ετών. Πέθανε «ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του», σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από το Stax Museum of American Soul Music, η οποία επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Ο Stewart εισήχθη στο Rock 'n' Roll Hall of Fame το 2002 και το ίδρυμα σημείωσε ότι «ως παραγωγός, μηχανικός, επιχειρηματίας και μέντορας, ο Jim Stewart ήταν στο επίκεντρο όλων».

Για όσους γνώριζαν και εργάστηκαν με τον Stewart στη Stax, η γενναιοδωρία του πνεύματος και η προθυμία του να ανοίξει πόρτες —ιδιαίτερα σε νεαρούς μαύρους μουσικούς— άλλαξαν τη ζωή. «Η Stax Records δεν θα υπήρχε, η σόουλ μουσική δεν θα ήταν αυτό που ήταν αν δεν γινόταν αυτό που έκανε ο Jim και για το ποιος ήταν», είπε ο David Porter, συνθέτης του Hall of Fame της Stax.

«Ο Τζιμ θα είναι για πάντα σεβαστός που έδωσε την ευκαιρία σε μένα - και σε τόσους άλλους - να κάνουμε αυτό που κάναμε. Ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχοι μπορεί να ήμασταν, η μουσική μας δεν θα υπήρχε αν ο Jim δεν ήταν διατεθειμένος να ανοίξει αυτή την πόρτα - στο στούντιο του, στη δισκογραφική του εταιρεία και στην καρδιά του. Ο Τζιμ ήταν καταλύτης και χάσαμε έναν πραγματικό πρωτοπόρο».

Η Carla Thomas θα άνοιγε τα πράγματα  με την επιτυχία της "Gee Whiz" - η οποία πούλησε μισό εκατομμύριο αντίτυπα - και το "Walking the Dog" του Rufus Thomas . Σύντομα, θα ακολουθούσαν και άλλες επιτυχίες στα chart, όπως το "Last Night" των Mar-Keys και το "Green Onions" των Booker T. & the MG, καθώς και η άφιξη του τραγουδιστή της Georgia, Otis Redding.

Τα επόμενα χρόνια, η Stax θα αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα ταλέντα ενός πυρήνα νεαρών μαύρων παιδιών της γειτονιάς από το Νότιο Μέμφις για να κάνει τους δίσκους του: Booker T. Jones, William Bell, David Porter και Isaac Hayes. Ήταν αυτό το αξιοσημείωτο σύνολο καλλιτεχνών που θα έφτανε να καθορίσουν τον ήχο Stax, καθώς ο Stewart παρήγαγε και καθοδήγησε τη δισκογραφική στα πρώτα της χρόνια

 

Video Url