«Χαρακίρι» και Ιαπωνία-Κόστα Ρίκα 0-1, έχασε το Βέλγιο από το Μαρόκο με 2-0, νίκη για Κροατία

Με μία σημαντική έκπληξη, συνεχίσθηκε το Μουντιάλ του 2022, καθώς για την 2η αγωνιστική του τουρνουά, η Κόστα Ρίκα, που είχε γνωρίσει συντριβή με 7-0 από την Ισπανία, στην πρεμιέρα, νίκησε με 1-0 την Ιαπωνία, που είχε κάνει την έκπληξη, επικρατώντας της Γερμανίας με 2-1. Το «χρυσό» γκολ, σημείωσε ο Κέϊσερ Φούλερ στο 81ο λεπτό (σ.σ. αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του ματς), ενώ πλέον, η Κόστα Ρίκα «έπιασε» την Ιαπωνία στους τρεις βαθμούς και όλα είναι «ανοικτά» για την πρόκριση.

    Ο αγώνας, διεξήχθη στην πόλη Αλ Ραγιάν και στο χωρητικότητας 45.032 θεατών «Ahmad Bin Ali Stadium», ενώ η 2η αγωνιστική του ομίλου, θα ολοκληρωθεί απόψε (27/11, 21:00) με το ντέρμπι Ισπανία-Γερμανία.

    Ο Χάϊμε Μοριγιάσου, έκανε πέντε αλλαγές στην αρχική 11άδα της εθνικής Ιαπωνίας, σε σχέση με την ομάδα που νίκησε 2-1 την Γερμανία, στην πρεμιέρα, σε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Θέση στο βασικό σχήμα, πήραν οι Ντοάν, Σόμα, Ουέντα, Γιαμάνε και Μορίτα, ενώ ο προπονητής της Κόστα Ρίκα, Λουϊς Φερνάντο Σουάρες, προχώρησε σε μόλις δύο αλλαγές, από την ομάδα που παρέταξε στην συντριβή με 7-0 από την Ισπανία, καθώς τα «νέα πρόσωπα», είναι ο Τόρες και ο Γουάστον.

    Οσοι βρέθηκαν στο γήπεδο, αλλά και όσοι είδαν το ματς από την τηλεόραση, παρακολούθησαν το πιό... βαρετό ημίχρονο του εφετινού Μουντιάλ. Οι Ιάπωνες μπήκαν δυνατά στο γήπεδο και επέβαλαν τον ρυθμό τους, όμως οι Κοσταρικανοί είχαν 11 παίκτες πίσω από την μπάλα, με αποτέλεσμα η μπάλα να παίζεται στην μεσαία γραμμή και μέχρι έξω από την περιοχή τους. Μετά το 15λεπτο, η Κόστα Ρίκα ισορρόπησε τον ρυθμό του αγώνα και από το 30` και μετά οι Ασιάτες ξαναπήραν τον έλεγχο, χωρίς όμως να καταφέρουν ν' απειλήσουν τον Νάβας.

    Στο δεύτερο 45λεπτο, οι Ασιάτες μπήκαν αποφασισμένοι να πάρουν την νίκη, που θα τους έφερεν «αγκαλιά» με την πρόκριση. Πίεσαν ψηλά και διαρκώς, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αρκετές καλές στιγμές, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοράρουν. Στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης, οι 22 ποδοσφαιριστές «ανέβασαν» την ένταση στο παιχνίδι τους και προσπάθησαν να φθάσουν στο γκολ, που προφανώς θα ισοδυναμούσε με νίκη. Και αντίθετα με την ροή και την εικόνα του ματς, αυτοί που το κατάφεραν, ήταν οι Κοσταρικανοί, με τον Κέϊσερ Φούλερ στο 81ο λεπτό. Στην συνέχεια, οι Ασιάτες προσπάθησαν να ισοφαρίσουν, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς στο 88ο λεπτό, ο Νάβας απέκρουσε το εξ' επαφής σουτ του Καμάντα και διατήρησε την πολύτιμη νίκη για την Κόστα Ρίκα.

   
    Διαιτητής: Μάϊκλ Ολιβερ (Αγγλία)
    Κίτρινες : Γιαμάνε, Ιτακούρα, Εντο - Κοντρέρας, Μπόρχες, Κάλβο
    Κόκκινες :

    Συνθέσεις:
    ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Λουϊς Φερνάντο Σουάρες): Νάβας, Γουάστον, Ντουάρτε, Κάλβο, Οβιέδο, Φούλερ, Μπόρχες (89` Σάλας), Τεγέδα, Τόρες (65` Αγκιλέρα), Κάμπελ (94` Τσακόν), Κοντρέρας (65` Μπένετ).

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Χάϊμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Γιαμάνε (62` Μιτόμα), Ιτακούρα, Γιοσίντα, Ναγκατόμο (46` Χ.Ιτο), Εντο, Μορίτα, Ντοάν (67` Τζ.Ιτο), Καμάντα, Σόμα (82` Μιναμίνο), Ουέντα (46` Ασάνο).
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Το Βέλγιο «προσκύνησε» (0-2) το Μαρόκο
 

 

Το Μαρόκο δεν άφησε, όπως ο Καναδάς, το κακό Βέλγιο να ξεφύγει και πήρε τη σπουδαία νίκη με 2-0, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ.

Με τους τρεις αυτούς βαθμούς το Μαρόκο έφθασε τους τέσσερις, έχοντας και αυτόν της ισοπαλίας από την πρεμιέρα με την Κροατία, και διεκδικεί βάσιμα την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η ομάδα της Βόρειας Αφρικής άνοιξε το σκορ με το γκολ του Αμπντελχαμίντ Σαμπιρί στο 73ο λεπτό και σφράγισε την τεράστια αυτή νίκη με το τέρμα του Ζακάρια Αμπουχάλ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Να σημειωθεί πως και οι δύο παίκτες μπήκαν ως αλλαγές στο τελευταίο ημίωρο και έμελλε να είναι αυτοί που θα διαμόρφωναν το τελικό σκορ.

Στο πρώτο τέταρτο το Βέλγιο ήταν σαφώς καλύτερο, ασκούσε πίεση κυρίως από τα αριστερά με τους αδερφούς Αζάρ, κάτι που αποτυπώθηκε και από τα κόρνερ, 5 έναντι 0. Οι Μαροκινοί αδυνατούσαν να κρατήσουν την μπάλα, με τους Βέλγους να έχουν την κατοχή της μπάλας με ποσοστό 82%.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή στο ματς ήταν για τους Βέλγους στο 8ο λεπτό. Μετά από ωραία συνεργασία των αδερφών Αζάρ, ο Θόργκαν βρήκε τον Μπατσουαγί, ο οποίος βγήκε σε τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά δεν μπόρεσε να τον νικήσει.

Η μεγάλη φάση έγινε στις καθυστερήσεις, όταν ο Ζίγιεχ με εκτέλεση φάουλ από τα πλάγια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. O VAR κάλεσε τον διαιτητή να δει και να κρίνει εάν οι παίκτες του Μαρόκο που ήταν οφσάιντ και συγκεκριμένα ο Σαΐς επηρέαζαν τη φάση. Η απόφαση του ήταν ακύρωση του γκολ, υποδεικνύοντας οφσάιντ.

Στην επανάληψη το Μαρόκο μπήκε αποφασισμένο να ελέγξει το ματς και το κατάφερε. Με ασφυκτικό πρέσινγκ στο χώρο της μεσαίας γραμμής κατάφερε να έχει την επιθετική πρωτοβουλία και να προσπαθεί να βρει διαδρόμους στην αντίπαλη περιοχή.

Η προσπάθεια τους απέδωσε το 73ο λεπτό όταν η χρυσή αλλαγή, ο Σαμπιρί, εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά, η μπάλα δεν βρήκε πουθενά και κατέληξε στα δίχτυα, με τον Κουρτουά να έχει ευθύνη για την κατάληξη. 

 

Δημήτρης Καρακώστας

Παρόμοια φάση με αυτή του πρώτου ημιχρόνου όμως αυτή τη φορά ο Σαΐς καλυπτόταν. Η επιτυχία των Μαροκινών ολοκληρώθηκε στις καθυστερήσεις με τον Αμπουχάλ να «κεραυνοβολεί» από κοντά τον Κουρτουά και να γράφει το τελικό 2-0.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Μεξικανός Ράμος, που έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Ονάνα και Σαμπίρι.  

Οι συνθέσεις:

Βέλγιο: Κουρτουά, Καστάνιε, Αλντεβάιρελντ, Βερτόνχεν, Μενιέ, Ονανά (60' Τίλεμανς), Βίτσελ, Θ. Αζάρ (75' Τροσάρ), Ντε Μπρόινε, Μπατσουαγί (75' Ντε Κετέλαρε), Ε. Αζάρ (60' Μέρτενς).

Μαρόκο: Ελ Καζούι, Χακίμι (67' Σαμπίρι), Αγκουέρντ, Σαΐς, Μαζραουί, Ουναχί (78' Ελ Γιαμίκ), Αμραμπάτ, Αμαλάχ (67' Ατιγιάτ), Ζιγές, Εν Νεσιρί (72' Αμντχάλα), Μπουφάλ (72' Αμπουχάλ).

 

 

Κροατία και Κράμαριτς έστειλαν «σπίτι» του τον Καναδά

 

Η εκτελεστική δεινότητα του Αντρέι Κράμαριτς οδήγησε την Κροατία στην ανατροπή επί του Καναδά και στη μεγάλη νίκη με 4-1, αποτέλεσμα που ήταν καταδικαστικό για την ομάδα της Βόρειας Αμερικής (δεύτερη μετά το Κατάρ που αποχαιρετά πρόωρα τη διοργάνωση), η οποία στην πρώτη της παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 1986 γνώρισε τον αποκλεισμό από την 2η κιόλας αγωνιστική του 6ου ομίλου.

Αντίθετα, η «Χρβάτσκα», μετά το 0-0 με το Μαρόκο στην πρεμιέρα και τη μέτρια εμφάνιση που είχε πραγματοποιήσει, στο αποψινό καθοριστικό ματς στο στάδιο «Καλίφα» και παρότι δέχτηκε γκολ από τ΄ αποδυτήρια, κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω και με 4 βαθμούς να ισοβαθμεί στην κορυφή του γκρουπ με το Μαρόκο (υπερτερεί έναντι των Αφρικανών), κρατώντας την τύχη στα χέρια της για να συνεχίσει στα νοκ άουτ.

Απόλυτος πρωταγωνιστής της Κροατίας στο ματς ήταν ο στράικερ της Χοφενχάιμ, Αντρέι Κράμαριτς ο οποίος πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο 36΄ (είχε προηγηθεί ο Καναδάς με τον Ντέιβις στο 2΄) και αυτό που «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του στο 70΄. Ενδιάμεσα ο Μάρκο Λιβάγια είχε κάνει το 2-1, στο 40΄, ενώ στο 90΄+4 ο Μάγερ έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».

Πριν καλά-καλά "ζεσταθούν" οι δύο ομάδες στο στάδιο «Καλίφα» της Ντόχα, ο Αλφόνσο Ντέιβις έβαλε «φωτιά» στον αγώνα. Από τη σέντρα ακριβείας του Μπιουκάναν στο 2΄, ο 22χρονος άσος της Μπάγερν με κεφαλιά «έγραψε» το 1-0 για το συγκρότημα του Τζον Χέρντμαν.

Για τους Καναδούς ήταν το πρώτο γκολ σε Μουντιάλ, καθώς στην «παρθενική» τους παρουσία στη διοργάνωση του 1986 στο Μεξικό δεν είχαν σκοράρει, όπως και στην αναμέτρηση της πρεμιέρας του τρέχοντος τουρνουά με το Βέλγιο (1-0).

Μετά το γκολ η Κροατία ανέλαβε πλήρως τα ηνία του ματς, χωρίς, όμως, να είναι ιδιαίτερα απειλητική για την εστία του Μπόριαν, τουλάχιστον, μέχρι το 20΄. Η ομάδα του Χέρντμαν από τη στιγμή που προηγήθηκε, οπισθοχώρησε αδικαιολόγητα, προσπαθώντας να «χτυπήσει» στην αντεπίθεση.

Σταδιακά η πίεση της ομάδας του Ντάλιτς αυξανόταν και στο 22΄ ο Λιβάγια προσπάθησε να βρει τη μπάλα από το σημείο του πέναλτι, μετά το γύρισμα του Πέρισιτς, χωρίς να τα καταφέρει όπως θα ήθελε. 

Το γκολ του Μπρόζοβιτς στο 26΄ σωστά δε μέτρησε, καθώς στο ξεκίνημα της φάσης ο Λιβάγια ήταν εκτεθειμένος με το βοηθό διαιτητή να σηκώνει το σημαιάκι του. Στο 36΄, όμως, οι Κροάτες έφτασαν στην ισοφάριση με τον σέντερ φορ της Χοφενχάιμ, Αντρέι Κράμαριτς, με υποδειγματικό πλασέ από ασίστ του Πέρισιτς.

Η πλήρης υπεροχή των Κροατών έφερε την πλήρη ανατροπή του σκηνικού πριν το κλείσιμο του ημιχρόνου (44΄). Ο Γιουράνοβιτς ευνοήθηκε από τις κόντρες, έστρωσε στον Λιβάγια στο ύψος της περιοχής και ο πρώην σέντερ φορ της ΑΕΚ με άψογο τελείωμα έκανε το 2-1, δικαιώνοντας πλήρως τον προπονητή του που τον επέλεξε αντί του Βλάσιτς, ο οποίος είχε ξεκινήσει βασικός με το Μαρόκο.  

Με δύο αλλαγές ξεκίνησαν το β΄ μέρος οι Καναδοί, που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιτεθούν με όλες τις δυνάμεις τους για να φτάσουν στην ισοφάριση. Έφτασαν πολύ κοντά στο 49΄, με το σουτ του νεοεισελθόντα, Οσόριο, να περνά ελάχιστα άουτ. 

Απίστευτη ευκαιρία έχασε η Κροατία στο 54΄ για ν΄ «αγκαλιάσει» το «τρίποντο», με τον Μπόριαν να κάνει σωτήρια επέμβαση στο πλασέ του Κράμαριτς από την ασίστ του Μόντριτς.

Η σειρά του Λιβάκοβιτς να δείξει την κλάση του στο 56΄, όταν «απογειώθηκε» για να διώξει σε κόρνερ το σουτ του Ντέιβιντ. Ο γρήγορος ρυθμός ευνοούσε την Κροατία, που έβρισκε ανοιχτούς διαδρόμους και στο 70΄ η ομάδα του Ντάλιτς ουσιαστικά «καθάρισε» τον αγώνα με τον πολυτιμότερο παίκτη της, Αντρέι Κράμαριτς.

Ο στράικερ της Χοφενχάιμ κατέβασε άψογα τη μπάλα στην περιοχή και με αριστερό σουτ «έγραψε» το 3-1 μέσα σε αποθέωση, «σφραγίζοντας» επί της ουσίας την πρώτη νίκη της Κροατίας στο Μουντιάλ του Κατάρ. 

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων από το τραγικό λάθος των παικτών του Καναδά, ο Μάγερ από ασίστ του Όρσιτς έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα», γράφοντας το τελικό 4-1.   

Διαιτητής: Ματόντε Καμπρέρα (Ουρουγουάη)
Κίτρινες: Λόβρεν, Μόντριτς - Μπιουκάναν, Μίλερ
  
Οι συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς (87΄ Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (86΄ Μάγερ), Κράμαριτς (72΄ Βλάσιτς), Λιβάγια (60΄ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς (86΄ Όρσιτς)

ΚΑΝΑΔΑΣ (Τζον Χέρντμαν): Μπόριαν, Λαρέα (62΄ Χόιλετ), Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Ντέιβις, Μπιουκάναν, Χάτσινσον (72΄ Αντεκούγκμπε), Εουστάκιο (46΄ Κονέ), Λάριν (46΄ Οσόριο), Ντέιβιντ (72΄ Καβαλίνι)

 

Θέμης Τόγιας