«Χτύπησε» και με Ολλανδία (1-1) ο Βαλένσια
Το ντέρμπι κορυφής του 1ου ομίλου ανάμεσα στην Ολλανδία και τον Ισημερινό στο «Khalifa International Stadium» της Ντόχα δεν έβγαλε νικητή, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 1-1 που τους διατήρησε οδηγούς στην κούρσα της πρόκρισης, αλλά δεν έβγαλε ακόμη σε κανέναν απ’ τους δύο «εισιτήριο» για τους «16» απ’ την στιγμή που νίκησε και η Σενεγάλη το Κατάρ.
Οι «οράνιε» προηγήθηκαν στο 6’ με τον Χάκπο, όμως ο Ισημερινός που ήταν πολύ καλύτερος συνολικά στο ματς πήρε τον βαθμό, χάρις στο νέο «χτύπημα» του Ένερ Βαλένσια στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.
Η πρόκριση για τα νοκ-άουτ θα κριθεί στην 3η αγωνιστική, όπου η Ολλανδία έχει (θεωρητικά) εύκολο έργο απέναντι στο Κατάρ που έχει ήδη αποκλειστεί και ο Ισημερινός θα παλέψει για δύο αποτελέσματα απέναντι στη Σενεγάλη.
Η Ολλανδία πήρε πολύ γρήγορα το προβάδισμα στον αγώνα, όταν στο 6ο λεπτό ένα λάθος γύρισμα του Καϊσέδο έδωσε την ευκαιρία στον Κλάασεν να κερδίσει τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή και να τροφοδοτήσει τον Χάκπο. Ο φορ της Αϊντχόφεν έπιασε έναν αριστερό «κεραυνό» που δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Γκαλίντες, κάνοντας το 1-0 για τους «οράνιε».
Αυτό ήταν το δεύτερο γκολ σε ισάριθμα ματς Μουντιάλ για τον 20χρονο άσο, ο οποίος μετράει φέτος 16 γκολ και 18 ασίστ με τις φανέλες της Εθνικής ομάδας της Ολλανδίας και της PSV.
Στο 13’ από σουτ του Βαλένσια μέσα από την περιοχή, η μπάλα σταμάτησε στο κεφάλι του Φαν Ντάικ, αν και είχε κατεύθυνση προς την εστία του Νόπερτ, ενώ στο 32’ ο Βαλένσια βρήκε χώρο και έκανε δυνατό δεξί σουτ, με τον Νόπερτ να πέφτει στη δεξιά γωνία του και να αποκρούει σε κόρνερ.
Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ισημερινός βρήκε... δίχτυα μετά από μακρινό σουτ του Βαλένσια και προβολή του Εστουπινιάν, όμως ο διαιτητής Γκορμπάλ, έπειτα από υπόδειξη του δεύτερου βοηθού Ετσιάλι, ακύρωσε το γκολ, διότι ο Πορόσο που ήταν εκτεθειμένος επηρέαζε τη φάση μπροστά από την εστία του Νόπερτ.
Στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ο Ισημερινός έφερε το ματς στα ίσα με τον μόνιμο σκόρερ του Ένερ Βαλένσια. Στο 49’ από πίεση των παικτών του Άλφαρο ψηλά και λάθος της ολλανδικής άμυνας, ο Εστουπινιάν βρέθηκε σε θέση βολής και σούταρε, ο Νόπερτ απέκρουσε και ο Βαλένσια από κοντά ισοφάρισε σε 1-1, σημειώνοντας (μετά τα δύο γκολ της πρεμιέρας με το Κατάρ) το 6ο σερί τέρμα του σε Παγκόσμια Κύπελλα.
Οι Νοτιοαμερικανοί συνέχισαν να βγάζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα από τους Ολλανδούς και στο 59’ «άγγιξαν» το 2-1, όταν το σουτ του Βαλένσια σταμάτησε στα πόδια του Φαν Ντάικ με τη μπάλα να φτάνει στον Πλάτα που εξαπέλυσε ένα τρομερό σε δύναμη, αριστερό σουτ, τραντάζοντας το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νόπερτ.
Το 1-1 δεν άλλαξε ως το φινάλε του αγώνα με τον Ισημερινό να κρατάει με άνεση τον βαθμό της ισοπαλίας, αλλά να... ανησυχεί μετά τον τραυματισμό του Ένερ Βαλένσια στο γόνατο στο 90ό λεπτό.
Διαιτητής: Μουσταφά Γκορμπάλ (Αλγερία)
Κίτρινες: Μέντες
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Ντάμφρις, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Μπλιντ, Φρένκι ντε Γιονγκ, Κόπμαϊνερς (80’ Ντε Ρουν), Κλάασεν (69’ Μπερχούις), Μπέρχβαϊν (46’ Ντεπάι), Xάκπο (79’ Βέγκχορστ).
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ (Γκουστάβο Άλφαρο): Γκαλίντες, Πρεσιάδο, Χινκαπιέ, Πορόσο, Τόρες, Εστουπινιάν, Καϊσέδο, Μέντες, Πλάτα (90’ Ιμπάρα), Ένερ Βαλένσια (90’ λ.τρ. Κ. Ροντρίγκες), Εστράδα (74’ Σαρμιέντο).
*Ο Χέγκσον Μέντες του Ισημερινού με την κάρτα που αντίκρισε στο 57ο λεπτό συμπλήρωσε τις δύο και θα απουσιάσει από τον τελευταίο αγώνα του 1ου ομίλου με τη Σενεγάλη.
Κώστας Γουλής
Νίκη ελπίδας η Σενεγάλη, «αποχαιρετά» το Κατάρ
Την πρώτη νίκη της στο Μουντιάλ 2022 πανηγύρισε η Σενεγάλη, η οποία επικράτησε 3-1 του Κατάρ στο "Al Thumama Stadium" της Ντόχα, για τη 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου. Με γκολ του Ντιά στο 41΄, του Ντιεντιού στο 48΄ και του Τσεϊχ Ντιένγκ στο 84΄, οι πρωταθλητές Αφρικής εξασφάλισαν το «τρίποντο» και πλέον θα παίξουν «τελικό» πρόκρισης με τον Ισημερινό, στις 29/11. Ο Μουντάρι στο 78΄ σκόραρε για τους οικοδεσπότες, οι οποίοι γνώρισαν τη δεύτερη ήττα τους και ουσιαστικά αποκλείστηκαν (αφού τους απομένει το ματς με την Ολλανδία), «μιμούμενοι» τη Νότια Αφρική του 2010, που μέχρι φέτος ήταν η μοναδική διοργανώτρια χώρα που δεν μπόρεσε να περάσει από τη φάση των ομίλων.
Ο Αλιού Σισέ προχώρησε σε δύο αλλαγές σε σχέση με την ήττα της πρεμιέρας από την Ολλανδία (2-0), με τη μία εξ αυτών να έχει ως «θύμα» τον Παπέ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού, που άφησε τη θέση του στον αριστερό μπακ Γιάκομπς, με τον Ντιαλό να μετατίθεται στο κέντρο της άμυνας. Η άλλη διαφοροποίηση είχε να κάνει με τον Κουγιατέ, που είχε αποχωρήσει τραυματίας από το προηγούμενο παιχνίδι, τη θέση του οποίου πήρε ο Ντιεντιού. Από την άλλη πλευρά, το Κατάρ είχε τρεις αλλαγές στο βασικό σχήμα του, με τον Φέλιξ Σάντσες να επιλέγει μάλιστα διαφορετικό τερματοφύλακα (Μπαρσάμ αντί Αλ Σεέμπ).
Σαφώς ποιοτικότερη ομάδα η Σενεγάλη -έστω και χωρίς το μεγάλο αστέρι της, Σαντιό Μανέ-, πήρε από το ξεκίνημα τον έλεγχο του ματς και έκλεισε τους γηπεδούχους στο μισό γήπεδο. Ο Σαρ στο 4΄ μπήκε στην περιοχή, αλλά αστόχησε στην τελική προσπάθεια, ενώ την ίδια κατάληξη είχαν η κεφαλιά του Ντιεντιού στο 16΄ και το δυνατό σουτ του Ιντρίσα Γκεΐ στο 24΄. Τελικά, οι Αφρικανοί βρήκαν το γκολ που έψαχναν στο 41΄, με τον Ντιά να εκμεταλλεύεται το «τσαφ» του Κούκι και να ανοίγει το σκορ με σουτ μέσα από την περιοχή.
Οι πρωταθλητές Αφρικής διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 48΄, όταν, μετά από κόρνερ του Γιάκομπς στο πρώτο δοκάρι, ο Ντιεντιού με γυριστή κεφαλιά «έγραψε» το 0-2. Το Κατάρ προσπάθησε να αντιδράσει και βγήκε μπροστά, αλλά το μακρινό σουτ του Χασάν στο 61΄ πέρασε λίγο άουτ, ενώ ο Μεντί απέκρουσε σε κόρνερ το ωραίο πλασέ του Αλί στο 63΄ και έκανε πολύ μεγάλη επέμβαση στο 67΄ σε κοντινή προσπάθεια του Μοχάμαντ (πήγε για την κεφαλιά, αλλά βρήκε τη μπάλα με το γόνατο).
Η επιμονή των γηπεδούχων δικαιώθηκε στο 78΄, με τον νεοεισελθόντα Μουντάρι να σκοράρει με καρφωτή κεφαλιά, μετά από σέντρα του Μοχάμαντ από δεξιά, και να πετυχαίνει το πρώτο γκολ της ομάδας του στη διοργάνωση. Η μείωση του σκορ σκόρπισε ενθουσιασμό, ο οποίος όμως κόπασε στο 84΄, με τον Τσεϊχ Ντιένγκ (που επίσης είχε μπει αλλαγή) να εκμεταλλεύεται την ασίστ του Ιλιμάν Εντιαγέ και να «σφραγίζει» τη νίκη της Σενεγάλης.
Διαιτητής: Αντόνιο Ματέου Λαόθ (Ισπανία)
Κίτρινες: Μοχάμαντ, Αχμέντ, Μαντίμπο - Ντιά, Γιάκομπς, Σις
Οι συνθέσεις:
ΚΑΤΑΡ (Φέλιξ Σάντσες): Μπαρσάμ, Πέδρο Μιγκέλ (83΄ Γουαάντ), Α. Χασάν, Μοχάμαντ, Αλ Χάιντος (74΄ Μουντάρι), Αφίφ, Μπουντιάφ (69΄ Χατέμ), Αχμέντ (83΄ Σαλμάν), Μαντίμπο, Κούκι, Αλί
ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Αλιού Σισέ): Ε. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Ν. Μεντί (78΄ Π. Σαρ), Ντιεντιού (74΄ Τσ. Ντιένγκ), Ι. Γκεΐ, Γιάκομπς (78΄ Π. Σισέ), Ντιατά (64΄ Σις), Ντιά, Ι. Σαρ (74΄ Ι. Εντιαγέ)
Ποδοσφαιρική «δικαιοσύνη» (Ουαλία-Ιράν 0-2)
Με ακόμη μία έκπληξη, συνεχίσθηκε το Μουντιάλ 2022, καθώς για την 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου, το Ιράν επικράτησε της Ουαλίας με 2-0. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν ο Τσεσμί στο 98ο λεπτό και ο Ρεζαεϊάν τρία λεπτά αργότερα, ενώ πλέον το Ιράν έχει τρεις βαθμούς κι ελπίζει σε πρόκριση, ενώ η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη για τους Ουαλούς, που έχουν μόλις έναν βαθμό. MVP αναδείχτηκε ο Ρουζμπέχ Τσεσμί.
Η αναμέτρηση έγινε στο χωρητικότητας 42.035 θεατών "Ahmad Bin Ali Stadium" της πόλης Αλ Ραγιάν, ενώ η 2η αγωνιστική του ομίλου θα ολοκληρωθεί απόψε (25/11, 21:00) με τον αγώνα Αγγλία-ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον συγκεκριμένο αγώνα, σημειώθηκε η πρώτη αποβολή στο Μουντιάλ του Κατάρ, όταν στο 84` ο τερματοφύλακας της Ουαλίας, Χένεσι, ανέτρεψε τον επελαύνοντα Ταρεμί, πολύ έξω από την μεγάλη περιοχή.
Ο Ρόμπερτ Πέιτζ έκανε μόνο μία αλλαγή σε σχέση με την πρεμιέρα κόντρα στις ΗΠΑ (1-1), καθώς στην θέση του Ντάνιελ Τζέιμς, προτίμησε για το αρχικό σχήμα (3-4-3) τον Κίφερ Μουρ, ο οποίος ήταν αυτός που «μεταμόρφωσε» την Ουαλία στην αναμέτρηση με τους Αμερικανούς. Από την πλευρά του, ο Κάρλος Κεϊρόζ προχώρησε σε αρκετές αλλαγές συγκριτικά με το ματς της 1ης αγωνιστικής και την συντριβή με 6-2 από την Αγγλία, αλλά διατήρησε στην αρχική 11άδα (4-4-2) τους άσους της ΑΕΚ, Μοχαμαντί και Χατζισαφί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την πρεμιέρα, όταν άπαντες είχαν μείνει σιωπηλοί, προφανώς διαμαρτυρόμενοι για όσα συμβαίνουν από το καθεστώς στην πατρίδα τους, αρκετοί από τους Ιρανούς ποδοσφαιριστές «συνόδευσαν» με τους σχετικούς στίχους, την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας τους.
Στο πρώτο 20λεπτο οι δύο ομάδες είχαν από μία καλή στιγμή. Στο 7ο λεπτό, ο Αζμούν σούταρε από το ύψος της περιοχής, αλλά ο Χένεσι μπλόκαρε εύκολα, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Χοσεϊνί απέκρουσε ενστικτωδώς το εξ επαφής πλασέ του Μουρ μέσα από την μικρή περιοχή! Το αξιοσημείωτο του αγώνα, ήταν η αγωνιστική διαφοροποίηση του Ιράν σε σχέση με το ματς της Αγγλίας, καθώς οι Ασιάτες έπαιξαν «στα ίσα» τους Ουαλούς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επικίνδυνες στιγμές στα καρέ των Ευρωπαίων. Ωστόσο, καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, να επιβάλει τον ρυθμό της και να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη ευκαιρία, με εξαίρεση μία αποτυχημένη προβολή του Αζμούν στο 45ο λεπτό.
Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Ιρανοί μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να πάρουν το μέγιστο δυνατό. Διατήρησαν την κατοχή της μπάλας κι έφθασαν τρεις (!) φορέρς κοντά στο γκολ, σε διάστημα ενός (!) λεπτού. Αρχικά, στο 51ο λεπτό ο Αζμούν έφυγε τετ-α-τετ και σούταρε από κοντά στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Γκολιζαντέχ σούταρε έξω από την περιοχή κι έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι, ενώ στην επαναφορά της μπάλας, ο Αζμούν έπιασε καρφωτή κεφαλιά από κοντά, αλλά ο Χένεσι μπλόκαρε την μπάλα. Στο 68ο λεπτό, ο πρώην άσος της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου, Καρίμ Ανσαριφάρντ (σ.σ. τώρα παίζει στην Κύπρο με την Ομόνοια), αντικατέστησε τον τραυματία Αζμούν.
Οι παίκτες του Κεϊρόζ είχαν περισσότερη ένταση κι ενέργεια στο παιχνίδι τους, σε αντίθεση με τους Ουαλούς, οι οποίοι φάνηκαν κουρασμένοι και ανήμποροι να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Κυρίαρχο στοιχείο του αγώνα, ήταν η αδυναμία των 22 ποδοσφαιριστών να παράξουν ουσιαστική επιθετική λειτουργία, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις, η μπάλα παίχθηκε στην μεσαία γραμμή κι εκτός των δύο περιοχών.
Στο 73`, ο Εζατολάχι σούταρε με δύναμη έξω από την περιοχή, υποχρεώνοντας τον Χένεσι να απομακρύνει με υπερένταση σε κόρνερ, που πέρασε ανεκμετάλλευτο. Στο 83ο λεπτό, οι Ουαλοί «απάντησαν» με δυνατό σουτ του Ντέϊβις, που έστειλε την μπάλα απελπιστικά άουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ταρεμί επιχείρησε να βγει μόνος με τον Χένεσι, ο οποίος τον ανέτρεψε «εγκληματικά» μακρυά από την περιοχή του, με αποτέλεσμα -μετά από σύσταση του VAR- ο Εσκομπάρ Τόκα, να αποβάλει τον Ουαλό τερματοφύλακα (σ.σ. την θέση του πήρε ο Γουόρντ, αντικαθιστώντας τον Ράμσεϊ).
Η «ποδοσφαιρική δικαιοσύνη», αποδόθηκε εντέλει, στο τελευταίο τρίλεπτο των καθυστερήσεων, όταν οι Ιρανοί σκόραραν δις, αρχικά με τον Τσεσμί (98` σουτ έξω από την περιοχή) και τον Ρεζαεϊάν (101` «σκαφτό» πλασέ μέσα από την περιοχή).
Σημειώνεται ότι ο Γκάρεθ Μπέϊλ, έγινε σήμερα, ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με την εθνική Ουαλίας, καθώς έχει φορέσει 110 φορές την φανέλα με το εθνόσημο.
Διαιτητής: Μάριο Αλμπέρτο Εσκομπάρ Τόκα (Γουατεμάλα)
Κίτρινες: Ρόντον - Γιαχανμπάξ, Ρεζαεϊάν
Κόκκινες : Χένεσι
Συνθέσεις:
ΟΥΑΛΙΑ (Ρόμπερτ Πέιτζ): Χένεσι, Ν. Γουίλιαμς, Ντέιβις, Μέφαμ, Ρόντον, Γουίλσον (58` Τζέιμς), Ράμσεϊ (88` Γουόρντ), Μπέιλ, Ρόμπερτς (58` Τζόνσον), Αμπάντου (77` Αλεν), Μουρ.
ΙΡΑΝ (Κάρλος Κεϊρόζ): Χ. Χοσεϊνί, Χατζισαφί (77` Τοραμπί), Μοχαμαντί, Εζατολάχι, Πουραλιγκαντζί, Ταρεμί, Γκολιζαντέχ (77` Γιαχανμπάκς), Μ. Χοσεϊνί, Αζμούν (68` Ανσαριφάρντ), Νουρολαχί (78` Τσεσμί), Ρεζαεϊάν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
«Κακός δαίμονας» της Αγγλίας οι ΗΠΑ
Ούτε... τώρα τα κατάφερε η Αγγλία απέναντιθ στις Η.Π.Α. σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά την ήττα της με 1-0 το 1950 και το ισόπαλο 1-1 το 2010 στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, τα «Τρία Λιοντάρια» έμειναν στο 0-0 με τους Αμερικανούς (και) στο «Al Bayat Stadium» της πόλης Αλ Χορ, για τη 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου.
Και βεβαίως δεν «καθάρισαν» ακόμη την υπόθεση πρόκριση στους «16», μολονότι παρέμειναν στην κορυφή του γκρουπ με 4 βαθμούς. Δεύτερη σερί ισοπαλία για τους Αμερικανούς μετά το 1-1 με την Ουαλία και πλέον θα παίξουν τα... ρέστα τους στον «τελικό» της 3ης αγωνιστικής με το Ιράν (3 βαθμοί) για μία θέση στα νοκ-άουτ.
Η Αγγλία είχε την πρώτη καλή στιγμή στον αγώνα, όταν στο 12’ από πολύ ωραίο συνδυασμό ο Σάκα, γύρισε την μπάλα προς τον Κέιν που σούταρε με τη μία, αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε σε κόρνερ.
Το συγκρότημα του Γκρεγκ Μπερχάλτερ «απάντησε» με την κεφαλιά του Ράιτ στο 17’ που πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 26’ η χαμηλή σέντρα του Ντεστ, βρήκε τον ΜακΚένι εντός της περιοχής, αλλά το πλασέ του έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ.
Στο 33’ οι Η.Π.Α. είχαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους. Ο Πούλισικ βρέθηκε σε θέση για σουτ εκτός περιοχής, το επιχείρησε, αλλά η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ κι έφυγε μακριά.
Η μοναδική στιγμή που προσπάθησε να απειλήσει η αγγλική ομάδα, ήταν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Μάουντ βρήκε χώρο για να κάνει ένα πολύ καλό σουτ, αλλά ο Τέρνερ απομάκρυνε σε κόρνερ.
Στο δεύτερο 45λεπτο οι Αμερικανοί είχαν ένα πολύ πιεστικό 25λεπτο, όπου περιόρισαν τη δράση της Αγγλίας και προσπάθησαν να χτίσουν με υπομονή τις επιθέσεις τους, χωρίς να δημιουργήσουν όμως «καθαρή» ευκαιρία.
Στο τελευταίο τέταρτο η Αγγλία έβγαλε μεγαλύτερη επιθετικότητα και στο φινάλε θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη, όμως στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η κεφαλιά του Χάρι Κέιν από το φάουλ του Λουκ Σο, έφυγε ελάχιστα άουτ.
Διαιτητής: Χεσούς Βαλενθουέλα (Βενεζουέλα)
Κίτρινες: -
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Σο, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις, Μπέλιγχαμ (68’ Χέντερσον), Στέρλινγκ (68’ Γκρίλις), Μάουντ, Σάκα (78’ Ράσφορντ), Κέιν.
Η.Π.Α. (Γκρεγκ Μπερχάλτερ): Tέρνερ, Ντεστ (78’ Μουρ), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, ΜακΚένι (77’ Άαρονσον), Άνταμς, Μουσά, Γουεά (83’ Ρέινα), Πούλισικ, Ράιτ (83’ Σάρτζεντ).
Κώστας Γουλής
ΑΠΕ-ΜΠΕ